Uns operaris es despengen per l'Arc de Triomf per desplegar la tela
Uns operaris es despengen per l'Arc de Triomf per desplegar la tela (Reuters/Christian Hartmann)

Comencen a empaquetar l'Arc de Triomf de París, el somni pòstum de Christo

Entre el 18 de setembre i el 3 d'octubre, es podrà veure el monument cobert per 25.000 metres quadrats de tela i 5.000 metres de cinta

Actualitzat

Un equip de 140 obrers, inclosos 95 especialistes en despenjar-se amb cordes, s'encarreguen d'embolicar l'Arc de Triomf de París i fer realitat el projecte artístic de Christo, conegut sobretot per empaquetar monuments o edificis amb teles brillants.

Christo, nascut a Bulgària el 1935, va morir el maig de l'any passat a Nova York, poc després que les autoritats franceses li haguessin concedit els permisos finals per embolicar l'Arc de Triomf, que lluirà com un regal entre el 18 de setembre i el 3 d'octubre.

Els treballs estan dirigits pel nebot de Christo, Vladimir Yavacheff (EFE/Yoan Valat)

Una idea de fa 60 anys

Va començar a treballar la idea el 1961, juntament amb la seva dona, la francesa Jeanne-Claude Denat de Guillebon, quan vivien a París, abans d'anar a Nova York, però el projecte no va passar a la fase definitiva fins al 2017. Sota el nom artístic de Christo, la parella va fer diverses instal·lacions artístiques de grans dimensions i caràcter efímer.

L'encarregat de tirar endavant el projecte de l'Arc de Triomf és el nebot, Vladimir Yavacheff, que va treballar amb ells durant trenta anys. Diu: "La part més difícil és que Christo no sigui aquí, el trobo a faltar" i "la feina no és especialment complicada perquè el disseny i organització estan molt avançats".

Unes ciclistes passen per davant de l'Ac de Triomf, que estarà cobert fins al 3 d'octubre (EFE/Yoan Valat)

Gris metal·litzat

Són un total de 25.000 metres quadrats de tela de polipropilè reciclable de color gris metal·litzat i 5.000 metres de cinta del mateix material en color vermell.

Abans ha calgut muntar totes les bastides i una mena de gàbies per protegir les escultures de les dues cares principals del famós monument de la capital francesa.

El projecte té un pressupost de 14 milions d'euros, que es financen amb la venda de dibuixos, dissenys i altres obres de Christo. "Tot és finançament privat", assegura Vladimir Yavacheff.

La instal·lació a l'Arc de Triomf serà gratuïta (Reuters/Christian Hartmann)

Gaudir de l'art

Durant els tres caps de setmana en què hi haurà la instal·lació, la plaça de l'Étoile, on hi ha l'Arc de Triomf, serà una zona exclusiva de vianants.

"Ho fem perquè la gent pugui gaudir de la bellesa i el pugui veure de franc, que la gent tingui l'estimulació visual que dona l'art", explica el nebot de Christo, que afegeix que "cadascú pot tenir la seva pròpia interpretació i extreure'n el seu significat, i tots són legítims".

El Reichstag alemany (1995) o el Central Park (amb el projecte The Gates del 2005) són algunes de les instal·lacions més famoses de Christo.
ARXIVAT A:
ArtFrança
Anar al contingut