Comença el termini per presentar la declaració de la renda

Els experts i els tècnics d'Hisenda recorden que cal revisar l'esborrany abans de confirmar-lo

RedaccióActualitzat

Comença el termini per presentar la declaració de la renda 2017, que acabarà el 2 de juliol.

La campanya d'aquest any presenta pocs canvis sobre la tributació i la novetat d'una aplicació per a dispositius mòbils que, segons ha informat l'Agència Tributària, ja s'han descarregat més de 640.000 persones.

L'aplicació permet rebre notificacions de l'Agència Tributària, descarregar l'esborrany de la declaració i, fins i tot, confirmar-lo, si no calen modificacions.

 

Els experts, i també Gestha, el sindicat de tècnics d'Hisenda, però, recorden que cal comprovar totes les dades de l'esborrany abans de confirmar-lo, perquè, en fer-ho, el titular de la declaració es converteix en l'únic responsable de les dades presentades. Carme Jover, del Col·legi d'Economistes, ho explica de la següent manera:

"He de comprovar totes les dades que hi ha, perquè l'esborrany no és res més que un esborrany. Si el confirmo i el presento el converteixo en autoliquidació i soc l'únic responsable del que hi ha allà. Això algunes persones ho obliden perquè pensen que si l'ha fet Hisenda segur que està bé."

 

Hisenda calcula que, a Catalunya, presentaran la seva declaració de la renda 3,5 milions de contribuents.

A tot Espanya es presentaran gairebé 20 milions de declaracions, un augment d'un 1,1 per cent respecte a l'última campanya.

 

Hisenda preveu que, d'aquestes, més de 13.750.000 seran negatives, és a dir que tindran dret a devolució. Seran un 2 per cent menys que l'any passat. En canvi, si tot va com està previst, augmentaran un 8 per cent les declaracions positives, que seran gairebé 5.250.000

Entre els canvis de la campanya 2017 hi ha la modificació de la deducció per habitatge habitual a Catalunya. S'han ampliat els requisits per aconseguir un punt i mig de deducció fiscal extra, cosa que farà que molts contribuents perdin aquest 1,5% extra.

Ara, tots els beneficiaris d'aquesta deducció han de tenir una base imposable inferior a 30.000 euros, que fins ara només s'aplicava als que tenien menys de 32 anys.

 

Una altra novetat fa referència a l'exempció dels ingressos procedents de les rendes per l'estalvi, que en aquesta campanya puja fins a un màxim del 20% d'aquests ingressos, 5 punts percentuals més que el 15% en vigor fins al 2016.

També s'ha suprimit la deducció per invertir en accions de companyies catalanes que cotitzen al Mercat Alternatiu Borsari (MAB). Fins ara, es podien deduir fins a 10.000 euros.

 

La declaració de la renda ja es pot presentar a través de la nova app i per internet.

També es pot demanar, ja, cita prèvia per ser atès telefònicament

Per ser atès presencialment, a les oficines de l'Agència Tributària, es podrà demanar cita a partir del 8 de maig. El servei es posarà en marxa dos dies més tard, el 10 de maig.

El termini per presentar la declaració acaba el 27 de juny per a les persones que volen domiciliar-ne el resultat. La campanya acaba el 2 de juliol.

 

Estan exempts de l'obligació de presentar la declaració de la renda els treballadors amb una sola nòmina inferior a 22.000 euros anuals i els pensionistes i la resta de persones que cobren prestacions passives (plans de pensions, assegurances, dependència...) per un valor inferior, també, als 22.000 euros.

De tota manera, les persones amb dret a rebre alguna deducció sí que hauran de presentar la declaració per poder-la cobrar.

ARXIVAT A:
Economia de butxaca
Anar al contingut