Comença el judici de Thermomix contra Lidl: batalla per la patent del robot de cuina

El grup Vorwerk considera que l'electrodomèstic Monsieur Cuisine Connect, molt més barat, infringeix la patent del popular robot de cuina

AgènciesActualitzat

El grup alemany Vorwerk, fabricant del robot de cuina Thermomix, ha portat a judici la cadena de supermercats alemanya Lidl per vulnerar presumptament la seva patent en importar i comercialitzar a Espanya un electrodomèstic similar, el Monsieur Cuisine Connect, que es va convertir en un èxit de vendes.

El judici ha començat aquest dimarts al jutjat mercantil número 5 de Barcelona, a la Ciutat de la Justícia, amb la intervenció dels pèrits de les dues parts, que han al·legat que el seu electrodomèstic és genuí i original.

La previsió és que el judici es prolongui fins dijous.

La causa sorgeix de la demanda que el grup Vorwerk & Co Interholding GMBH, titular de la patent "Màquina de cuina", més coneguda com a Thermomix, va posar contra Lidl en considerar que plagiava el seu robot de cuina amb el producte Monsieur Cuisine Connect, que va comercialitzar a Espanya sota la marca Silvercrest.

El fabricant alemany demana a Lidl un 10 per cent de l'import brut de la xifra de vendes del Monsieur Cuisine, el robot de cuina que han comercialitzat els supermercats, diners que encara no s'han quantificat. L'import només se sabrà si la justícia dona la raó a Vorwerk. 

 

Molt més barat

A diferència de la Thermomix de Vorwerk, el preu de la qual supera els 1.000 euros, el robot de Lidl va sortir al mercat per un valor gairebé tres vegades menor -uns 360 euros-, però amb especificacions semblants, fet que l'ha portat a esgotar les seves existències en poques hores cada vegada que s'ha posat a la venda.

En el procés, el grup alemany al·lega que Lidl ha violat la seva patent i exigeix una indemnització del 10% sobre l'import brut de la xifra de vendes dels productes presumptament infractors des de la data en què va presentar la demanda, l'11 de juny de 2019, fins que hi hagi sentència. 

Per la seva banda, Lidl nega que el seu robot de cuina infringeixi la patent de la Thermomix, i demana al jutjat que declari la nul·litat de la patent de Vorwerk per "falta de novetat, d'activitat inventiva i per addició de matèria" a través d'una altra demanda creuada.


Una sessió molt tècnica

En la sessió d'aquest dimarts, el pèrit de la Thermomix ha afirmat que van innovar perquè la màquina permet pesar mentre es barregen els ingredients. "Una cosa tan senzilla ara com que es pugui pesar mentre s'està cuinant, abans semblava impossible, tan impossible que no es desitjava", ha afirmat. 

Per la seva part, el de Lidl ha desmentit que hagin infringit cap patent i ha al·legat que la tecnologia que separa les funcions de pesar i barrejar "no és complexa des d'un punt de vista tècnic". Com a exemple, ha posat una màquina similar patentada a França que "mostra un polsador per al dispositiu de pesatge i un altre per al motor, amb botons diferenciats". El tècnic del fabricant de la Thermomix ha admès que aquesta màquina compta amb aquesta tecnologia. 

Ha estat una sessió molt tècnica, d'unes tres hores, en què s'ha parlat dels circuits de comandament als interruptors, les targetes de control, els mecanismes que fan que el robot agiti, tall, vibri, pesi o pasti, fins i tot la forma, el tancament de la tapa i la manera com s'acciona.

Per a aquest dimecres es preveuen les proves pericials de les suposades infraccions que els fabricants de la Thermomix atribueixen a Lidl. I dijous, el judici ha de quedar vist per a sentència després de les conclusions. 

ARXIVAT A:
Judicial
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut