Com treballen els gestors de seguiment de la Covid

TV3 entra per primera vegada a la sala des d'on es fa el seguiment de les persones que han estat en contacte amb positius per coronavirus

Actualitzat

La pandèmia del coronavirus ha fer sorgir un seguit de nous perfils professionals que treballen per aturar el contagi al més aviat possible.

És el cas dels gestors de seguiment. Des del servei del 061 truquen, una per una, a les persones que han tingut contacte amb algun positiu de Covid.

D'entrada volen deixar clar que no són el que es coneix com a "rastrejadors", un terme que també s'ha introduït recentment lligat al control dels contagis.

Els gestors de seguiment el que fan és informar la persona a qui truquen que ha estat en contacte amb un positiu de coronavirus, de qui es manté l'anonimat perquè són dades confidencials. A partir d'aquí, se li fa un seguiment per si apareixen símptomes durant la quarantena.


Dues setmanes d'aïllament

Tant si es fa la prova com si no, i sigui quin sigui el resultat si se la fa, haurà de fer una quarantena de quinze dies.

Al CAP, un gestor de Covid, un altre nou perfil de l'atenció primària que fa una tasca més administrativa per descongestionar la feina dels metges, recull el nom i el telèfon de les persones que han estat en contacte els últims 15 dies amb el pacient que s'acaba de fer la PCR, i dibuixa una xarxa de possibles contagis, per si dona dona positiu. Es tracta de guanyar temps i actuar al més aviat possible, asseguren des d'aquest servei.

La Raquel és gestora de seguiment de la Covid (CCMA)
 

 

Si és el cas, si la prova surt positiva, els contactes passaran a la central telefònica dels gestors de seguiment, estudiants de l'àmbit de la salut que treballen a temps complet en torns de matí, tarda i cap de setmana, i que fan també una funció de control per veure com evoluciona la persona infectada.

"En el moment que apareix el contacte d'una persona positiva, el truquem. L'hi notifiquem i, en aquell moment, li plantegem fer el seguiment a través d'una aplicació que monitoritza el seu estat de salut. Si això no és possible, se li fa un seguiment telefònic al cap d'una setmana i al cap de 14 dies."

Ho explica Jordi Gibert, responsable de processos assistencials del 061. El servei està funcionant des de l'1 de juny i funcionarà "fins que la Covid ho vulgui".

Ara com ara hi ha 120 gestors de seguiment contractats, però Salut preveu que la xifra s'ampliï fins a 900, si la situació empitjora.

Treballen de dilluns a divendres de 8 del matí a 10 de la nit i, els caps de setmana, de 10 del matí a 10 de la nit.

 

Tothom pot rebre una trucada del centre de seguiment, en qualsevol moment, que l'identifiqui com a contacte: això vol dir que ha estat a menys de dos metres d'algú que ha donat positiu en coronavirus, sense mascareta, durant un temps mínim de 15 minuts.

El coronavirus és especialment complex perquè dos dies abans de tenir símptomes de la Covid ja es pot estar encomanant la malaltia sense saber-ho. I també és possible que hi hagi gent contagiada asimptomàtica.

A la sala dels gestors de seguiment de la Covid hi treballen 120 persones en tres torns
A la sala dels gestors de seguiment de la Covid hi treballen 120 persones en tres torns (CCMA)

Per tot plegat, disposar dels contactes i recomanar-los l'aïllament en quarantena és una de les mesures més efectives, per ara, per tallar la cadena de contagi.

ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut