Com serà el Nadal a Europa: bombolla, festes sense toc de queda i confinament previ
Decoració de Nadal en un carrer de Londres

Com serà Nadal a Europa: bombolla, festes sense toc de queda i confinament previ

França, Alemanya, el Regne Unit i Itàlia preveuen restriccions en les reunions familiars per les festes

Irene Vaqué ReigActualitzat

Els països europeus afronten amb diferents estratègies les festes d'un Nadal que, en molts casos, la pandèmia de la Covid-19 obliga a reformular per evitar que les reunions familiars desemboquin en una allau de contagis. 
 

La "bombolla de Nadal" al Regne Unit 

El govern britànic i els d'Escòcia, Gal·les i Irlanda del Nord han pactat un pla conjunt per relaxar les restriccions. 

-S'aixequen els vetos de mobilitat entre el 23 i del 27 de desembre

-Es permetran les trobades de persones de fins a 3 domicilis diferents, l'anomenada "bombolla de Nadal"

-Només es permet formar part d'una sola "bombolla de Nadal" i no es pot canviar. El govern britànic recomana, però, avaluar bé els riscos abans de formar una bombolla i plantejar-se alternatives. "Hauríeu de pensar en altres formes de celebrar el Nadal, com l'ús de la tecnologia o en trobades a l'exterior, sense unir grups de convivència diferents o viatjar per diferents parts del país", afirma en un comunicat

-Aquestes trobades es poden fer en domicilis privats, centres religiosos o espais públics exteriors

 

Flexibilització després de mesures dures a Alemanya

Els caps de govern dels lands alemanys plantegen mantenir, i fins i tot endurir, algunes restriccions fins just abans de Nadal per poder alleujar-les per les festes. Les propostes estan pendents de ratificació amb el govern federal. 

-Per a les festes, es plantegen reunions de, com a màxim, 10 persones de diferents llars. Els menors de 14 anys quedarien exclosos del càlcul. Des de l'1 de desembre, la interacció social es limitarà a 5 persones de 2 grups diferents

-Les restriccions per contenir la segona onada -bars, restaurants i locals d'oci tancats- s'allargaran fins al 20 de desembre, per poder relaxar-les entre el 23 de desembre i l'1 de gener

-Es proposa a la ciutadania que, abans de festes, faci una quarantena voluntària d'uns quants dies

-Es demana a les empreses que estudiïn l'opció de tancar entre el 21 de desembre i el 3 de gener per vacances o oferir teletreball

-Es prohibeix parcialment l'ús de petards la nit de Cap d'Any, segons el municipi
 

Aglomeració al mercat de Nadal de Frankfurt, una imatge que no es pot repetir aquest 2020 (Pixabay)

 

Itàlia, mobilitat limitada i toc de queda

El govern italià ha rebaixat les expectatives d'una relaxació de les mesures per Nadal i ha demanat prudència davant una dades que continuen sent molt preocupants. Dimarts va registrar 853 morts, la xifra més alta des del 28 de març.

-Només hi haurà llibertat de moviments a tot el país si totes les regions són a la zona groga. En l'actualitat, la majoria de regions són a la zona vermella, d'alt risc, o a la taronja, de risc mitjà-alt, segons el semàfor de tres colors que l'executiu de Giuseppe Conte va posar en funcionament aquest mes.

-Es planteja que en els àpats festius es puguin aplegar només els familiars més pròxims, sense descuidar l'ús de la mascareta i la distància per protegir els més grans o vulnerables. Es parla d'un màxim d'entre 6 i 8 persones. 

Les mesures s'estan acabant de definir i s'inclouran en un decret que entrarà en vigor el 4 de desembre, l'endemà que expiri l'actual, que estableix un toc de queda nacional a les 22 h i que bars i restaurants tanquin a les 18 h. 

Com s'afronta el Nadal al Regne Unit, França, Itàlia i Alemanya
Les trobades familiars del Nadal 2020 seran, per força, diferents de les d'altres anys (Pixabay)

 

França, restaurants tancats i sense toc de queda per Nadal i Cap d'Any

Després de quatre setmanes de confinament, els francesos començaran la desescalada aquest dissabte, amb la reobertura dels comerços no essencials. El confinament de la ciutadania acabarà el 15 de desembre si s'aconsegueix que els contagis diaris quedin per sota dels 5.000.

-L'objectiu és que la gent es pugui moure lliurement per passar el Nadal en família, encara que es recorda la importància de limitar al màxim els viatges "innecessaris". En les trobades familiars, s'aconsella portar mascareta, tret del moment de menjar, i ventilar els espais almenys un cop cada hora. 

-Aquest mateix dia entrarà en vigor un toc de queda entre les 21 h i les 7 h, que no s'aplicarà ni per Nadal ni per Cap d'Any. El que no es permetrà seran les reunions a la via pública. 

-Si no hi ha cap canvi, bars i restaurants continuaran tancats per les festes, perquè no se'n preveu la reobertura fins al 20 de gener.

 

 

ARXIVAT A:
ItàliaFrançaAlemanyaDesescaladaCoronavirus Covid-19
Anar al contingut