Com afecta el confinament pel coronavirus els malalts d'Alzheimer?

Es tracta d'un col·lectiu especialment sensible al confinament perquè, tot i el deteriorament cognitiu, les persones mantenen la capacitat de percepció del que passa al voltant

Actualitzat

Davant la pandèmia de la Covid-19 i el confinament que ha comportat, hi ha col·lectius especialment fràgils, i un són els malalts d'Alzheimer, molt sensibles als canvis en la seva rutina habitual.

Amb les persones que pateixen Alzheimer és convenient mantenir la normalitat dins del possible, establir rutines i mantenir tant com es pugui l'activitat física malgrat el confinament. Especialment, si aquests malalts viuen a casa amb una persona que els cuida, sovint un familiar.

La Fundació Pasqual Maragall dona informació i tot un seguit de suggeriments i recomanacions per fer front a una situació excepcional abans que debiliti, encara més, un dels col·lectius més fràgils de la societat.

Tot i semblar poc o molt aliens a la realitat que els envolta, segons sigui el seu grau de deteriorament cognitiu, la seva capacitat de percepció es manté, i són molt sensibles als canvis de rutines i comportaments que detecten al seu voltant.

Per aquesta raó, els experts aconsellen que, si els malalts d'Alzheimer pregunten per la nova quotidianitat marcada pel coronavirus, se'ls expliqui de manera entenedora què passa.

Així ho explica la neuropsicóloga Nina Gramunt, directora tècnica àrea social de la Fundació Pasqual Maragall:

"Si una persona no pregunta o no es mostra particularment inquieta pel que està passant, potser no valdrà la pena entrar en aquest detall. Ara bé, si veiem que verbalment ens ho trasllada o que, d'alguna manera, està buscant aquesta informació, sí que de la manera més simple i repetida tantes vegades com calgui mirarem de fer-li entendre que hi ha una malaltia que afecta molta gent."


La Montserrat té Alzheimer i viu a casa amb els seu marit i cuidador, l'Oriol. Periòdicament, l'Oriol evoca amb la Montserrat el dia del seu casament, en un intent que l'Alzheimer no s'endugui un record d'aquells anomenats "inesborrables".

La Montserrat i l'Oriol, a casa seva aquests dies de confinament

També és fonamental establir noves rutines i horaris en funció de les possibilitats de la persona cuidadora i les característiques de l'habitatge. Calen activitats que estimulin i entretinguin el malalt, com cuidar plantes o animals.

I, molt important, no descuidar l'activitat física, encara que sigui fent un simple circuit de passejades per casa, i compensar, així, la falta de sortides al carrer:

ARXIVAT A:
Coronavirus SalutPreguntes i respostes coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut