Colau guanyaria les eleccions a Barcelona en un frec a frec amb Collboni, segons el CIS

Junts quedaria en tercera posició i ERC cauria a la quarta

RedaccióActualitzat

Ada Colau guanyaria les eleccions municipals del 28 de maig a l'Ajuntament de Barcelona, segons el baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), publicat aquest dijous, a poques hores perquè arrenqui la campanya electoral. Les aliances postelectorals tornarien a ser la clau per governar.

Segons l'enquesta, Barcelona en Comú obtindria entre 11 i 13 regidors, entre 1 i 3 més dels que té actualment. En segon lloc, hi situa el PSC. El partit de Jaume Collboni tindria entre 10 i 12 regidors. Actualment, els socialistes en tenen 8.

Aquests resultats permetrien reeditar el govern actual, però sense necessitat de suports externs, com va passar el 2019.

El CIS situa Esquerra Republicana, que va guanyar les eleccions municipals del 2019 a la capital catalana, en quarta posició. Junts seria la tercera força a l'Ajuntament, amb 8 o 9 regidors.

La cinquena i última força a entrar al consistori seria el PP de Daniel Sirera. Els populars podrien guanyar un regidor més dels que tenen.

Ciutadans, que el 2019 va presentar-se conjuntament amb Barcelona pel Canvi de Manuel Valls, no aconseguiria representació, segons el baròmetre. Tampoc Valents, la marca hereva de Valls. La CUP també quedaria fora de l'Ajuntament, així com l'extrema dreta de Vox.

Armengol i Puig millorarien resultats

El CIS també inclou l'estimació de resultats de les eleccions autonòmiques que, el 28 de maig, se celebren en 12 comunitats, a més de Ceuta i Melilla. Entre aquestes, les illes Balears i el País Valencià.

En el primer cas, Francina Armengol millora el percentatge de vots i el PP també, en un escenari polític molt obert, que dependrà dels pactes i dels partits que obtinguin representació. Així, el CIS dona als socialistes entre un 26,9% i un 36% dels vots; davant dels populars, que obtindrien entre un 21,8% i un 30,4% dels suports. Com a tercera força a les Illes, Vox: amb una forquilla estimada d'entre un 10,2% i un 17% dels vots.

Pel que fa al País Valencià, segons el CIS, s'imposa el bloc d'esquerres. Ximo Puig pujaria d'escons --amb una forquilla d'entre 30 i 34 escons--, el PP té un gran increment --el CIS el situa primer, amb un resultat d'entre 31 i 36 escons--, i Compromís aconseguiria fins a 19 escons. Vox, en aquest cas, es queda en la quarta posició, amb entre 8 i 12 diputats.

A les illes Balears i al País Valencià, juntament amb altres deu comunitats, també se celebren eleccions autonòmiques (Europa Press)


Ayuso, a tocar de la majoria absoluta

Pel que fa a Madrid, el CIS preveu que Isabel Díaz Ayuso guanyarà les eleccions, però no li garanteix la majoria absoluta, que a l'Assemblea de Madrid és de 69 escons, i el PP obtindria una forquilla d'entre 61 i 70 escons. Per governar, tornaria a necessitar el suport de Vox, que obtindria entre 8 i 10 diputats.

En les eleccions a l'ajuntament de la capital, José Luis Martínez-Almeida podria perdre l'alcaldia, segons el baròmetre. El PP aconseguiria entre 21 i 25 regidors i Vox, entre 4 i 5. Així doncs, en la part més baixa de la forquilla, no sumen els 29 regidors que marquen la majoria absoluta a Madrid.

En aquest cas, la continuïtat d'Almeida podria dependre de Ciutadans, que segons el CIS tindria entre 0 i 3 regidors.

ARXIVAT A:
EleccionsJuntsERCPSCEn comúPPCUPAda ColauVoxJaume Collboni Ajuntament de BarcelonaEleccions municipals 2023Valents
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut