Ciutadans ha demanat a la mesa que reconsideri l'admissió a tràmit dels comptes (ACN/Guillem Roset)
Ciutadans ha demanat a la mesa que reconsideri l'admissió a tràmit dels comptes (ACN/Guillem Roset)

Ciutadans ja intenta bloquejar els pressupostos abans del primer tràmit

El partit de Carrizosa ha demanat a la mesa que reconsideri l'admissió a tràmit del projecte de llei dels pressupostos, petició que s'ha tombat per unanimitat

Paula Florit Gomila

Quan no havien passat ni 24 hores des que el conseller d'Economia entregava el projecte de pressupostos a Laura Borràs, Ciutadans ja ha fet un primer moviment per bloquejar-ne la tramitació: demanar a la mesa que no l'admetés a tràmit.

El recorregut de la petició ha estat curt -a primera hora d'aquest dimecres la mesa l'ha tombat per unanimitat- però ha bloquejat per unes hores la tramitació dels comptes. Les compareixences de les conselleres Laura Vilagrà i Victòria Alsina per explicar el detall dels pressupostos a les respectives comissions s'han aturat durant més de dues hores.

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha acusat Ciutadans "d'intentar pervertir els procediments reglamentaris":

Més enllà d'això, el moviment de Ciutadans -inèdit al Parlament- ha quedat en res. El partit de Carlos Carrizosa argumentava que la partida destinada a l'acció exterior que preveu el projecte va en contra de la Constitució, ententent que es destinarien a "alimentar el procés", arguments que han defensat a la junta de portaveus i que han rebut el suport de Vox i PP.

La tramitació dels comptes segueix endavant i el proper escull que hauran de superar és el debat a la totalitat, que se celebrarà previsiblement el proper dia 22. Els partits tenen fins al 19 de novembre per presentar-hi esmenes a la totalitat. D'entrada, tot fa pensar que Ciutadans ho farà.

Si els comptes van al Consell de Garanties, no s'aprovarien fins l'any que ve

En cas que el projecte de pressupostos passés el primer filtre, l'oposició encara tindria una altra possibilitat de frenar-lo: portant-lo al Consell de Garanties Estatutàries. En tot cas, per presentar-lo a l'òrgan consultiu, els 6 diputats de Ciutadans necessiten el suport de Vox o dels populars. Si ells o algú altre ho fa, s'endarreriria la possible aprovació a finals de gener.

El desig del govern és aprovar-los abans de Nadal. I encara manté la CUP com a prioritat per fer-ho. La militància del partit decidirà aquest cap de setmana la posició del partit.


Les bases de la CUP han de triar: o abstenció o bloqueig

Es farà a partir d'una votació que començarà diumenge a mitjanit i acabarà dilluns, dia 15, a les 23.59 de la nit. Es plantejarà una pregunta múltiple. D'entrada, es pergunta si es permet la tramitació dels comptes amb una abstenció o si s'hi presenta una esmena a la totalitat.

En cas que guanyi aquesta opció, les bases han de decidir si volen seguir negociant o no. Si guanya l'opció d'abstenir-se i, per tant, que els pressupostos segueixin els tràmits parlamentaris, es plantegen dues opcions més a triar: la CUP ha de permetre l'aprovació definitiva o l'acord on és suficient?

El resultat, dimarts.

ARXIVAT A:
Pressupostos de la Generalitat CsParlament de Catalunya
Anar al contingut