Barcelona

CiU se situaria com a primera força i un avantatge de 5,2 punts respecte del PSC si ara es fessin eleccions a Catalunya

Una enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió de la Generalitat diu que es dispara la intenció de vot favorable a CiU si ara es fessin eleccions a Catalunya. Segons el sondeig, la federació nacionalista se situa com a primera força, amb un avantatge de 5,2 punts respecte del PSC. El 24,9% dels 2.000 enquestats declaren que votarien CiU, percentatge que suposa un 3,5% més respecte a l'última enquesta, del gener passat, en què hi va haver un empat tècnic entre socialistes i nacionalistes.

Actualitzat
Convergència i Unió ha augmentat un 3,5% la intenció de vot dels ciutadans en unes eleccions catalanes, segons el baròmetre del CEO, i en canvi, les formacions del tripartit disminueixen: el PSC baixa un 1,3% i obté un 19,7%; ERC, perd un 0,2% i es queda amb un 9,6%, i ICV-EUiA, amb un 5,1%, baixa un 0,8%. El PPC, amb un 3,8%, guanya una dècima en intenció de vot respecte de l'enquesta del gener, i Ciutadans obté un 1,1%, dues dècimes menys.

Segons ha explicat el director del Centre d'Estudis d'Opinió, Gabriel Colomé, ara cal veure com evolucionen aquestes dades. "Això s'ha d'analitzar i veure si al baròmetre del juliol hi ha manteniment, o bé si torna a situar-se altra vegada en els paràmetres", ha assegurat.

La mostra, obtinguda a partir de 2.000 enquestes realitzades del 20 al 30 d'abril a tot Catalunya, amb un nivell de confiança del 95,5% i un marge d'error de més/menys 2,73%, també conclou que els principals problemes que preocupen els catalans segueixen sent els vinculats amb la crisi econòmica, amb l'atur (55%) i el funcionament de l'economia (26%) com els més destacats.

La meitat dels enquestats afirmen que votaran a les europees


Respecte a les eleccions europees del pròxim 7 de juny, un percentatge sorprenentment alt dels enquestats, el 49,8%, afirmen que aniran a votar segur, tot i que a Catalunya es preveu una participació que no superi el 35%. A més, el 50,5% assegura que li interessen molt o força els afers relacionats amb la Unió Europea.

Els comicis els guanyarà el PSC, segons el baròmetre, amb un 18,4% dels vots, davant d'un 11% que votaria CiU, un 6% que votaria Esquerra, un 4,6% que votaria el PP, un 3,3% que votaria ICV-EUiA i un 0,4% que votaria Ciutadans. El 14% dels enquestats no aniran a votar, i el 35,4% encara estan indecisos.

Puja més de 4 punts el nombre d'enquestats que es declaren independentistes

L'enquesta també reflecteix que ha augmentat el nombre de persones que volen canviar la relació de Catalunya amb Espanya. Un 20,9% creu que Catalunya hauria de ser un estat independent, respecte del 16,1% que ho creia al gener. El 35% dels enquestats es decanten per un estat dins d'una Espanya federal, i el 34,9% pensen que Catalunya ha de continuar sent una comunitat autònoma. A més, el 61% pensa que no s'ha assolit el nivell d'autonomia suficient, enfront del 63,7% de fa tres mesos.

Respecte a la valoració dels polítics, no hi ha gaires canvis en comparació amb el baròmetre anterior. Els més coneguts són José Montilla (96,7%), Josep-Lluís Carod-Rovira (95,8%), Carme Chacón (92,8%) i Artur Mas (92,8%), i els més ben valorats són Josep Antoni Duran i Lleida (6,02 sobre 10), seguit de Carme Chacón (5,51), Artur Mas (5,49), José Montilla (5,25) i Joan Ridao (5,08).
NOTÍCIES RELACIONADES
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut