Barcelona / Enric Sarrado

Chacón i Rubalcaba, des de l'espectre nord-americà

Zapatero ha donat el tret de sortida per a la seva successió. Posteriorment al 22M s'iniciaran unes primàries al cor del PSOE que marcaran el futur de la cúpula socialista, sense tenir dades oficials, però, tots els rumors ja apunten a Alfredo Pérez Rubalcaba i Carme Chacón com les possibles alternatives.

Actualitzat
A finals de l'any passat, mentre els documents de les ambaixades nord-americanes publicats per Wikileaks posaven en compromís tota la política exterior nord-americana, apareixien també les valoracions que els EUA consideraven oportunes amb referència a Carme Chacón i Alfredo Pérez Rubalcaba.

"És jove i inexperta però tindrà molt de pes en el futur." Amb aquestes paraules l'ambaixada de Madrid vaticinava que Chacón tindria certa importància al cor del partit. Però les referències esdevenen molt més explícites amb aquesta afirmació: "Existeix el rumor que Zapatero s'està plantejant no ser candidat el 2012 i pretén que Chacón sigui la seva successora." Els documents destaquen que Chacón és una dona amb el típic "orgull espanyol" i recomanen tractar-la amb bona deferència, ja que la seva carrera anirà, de ben segur cap amunt; tanmateix, també destaquen que Chacón és una dona "políticament immadura" i que "se centra excessivament en els detalls".


Rubalcaba no es va escapar tampoc de les valoracions de l'ambaixador nord-americà. Sobre ell, destaca la valoració següent: "Molt capaç, seriós, encantador; és el membre més impactant del govern." L'ambaixada destaca la seva poderosa influència política, la qual considera que "va més enllà dels paràmetres normals del seu ministeri", així com el respecte que Zapatero li té en "ésser consultat per ell abans de prendre decisions importants". L'ambaixada el considera un element clau per a la política nord-americana, ja que és "un valuós contacte per a l'ambaixada, clau per aconseguir coses a favor nostre", així com un personatge intel·ligent però amb la modèstia adequada per saber-se moure en afers internacionals.
Anar al contingut