Certificat Covid a Espanya: usos per comunitats i discrepàncies judicials

La ministra de Justícia, Pilar Llop, diu que no hi ha "cap embolic" perquè el Tribunal Suprem establirà doctrina

RedaccióActualitzat

La tendència a l'alça de la pandèmia a tot Espanya fa que diverses comunitats autònomes ja es plantegin exigir el certificat Covid per accedir a espais interiors com bars, restaurants i gimnasos, on els usuaris s'han de treure la mascareta.

Des de mitjans d'octubre els contagis creixen arreu, per bé que de manera desigual.

Navarra és la comunitat on l'escalada és més forta, amb una incidència de 373 casos per cada 100.000 habitants els últims 14 dies. La segueixen el País Basc, que s'acosta als 300, i l'Aragó, amb una mica més de 200.

 

Catalunya, les Balears, el País Valencià i La Rioja se situen a la mitjana espanyola, amb incidències superiors als 100 casos.

La situació està més controlada a territoris com Extremadura, Andalusia o Astúries, amb incidències per sota del centenar.


Passi Covid per a l'oci nocturn

Ara mateix, l'anomenat passaport Covid ja és vigent a Catalunya, les Balears i Galícia per accedir als locals d'oci nocturn. A Galícia també cal tenir-lo per entrar als hospitals.

El govern català acaba d'aprovar demanar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya poder ampliar-ne l'ús i exigir-lo, també, per entrar a bars, restaurants, gimnasos i residències de gent gran.

Aquest dilluns el Tribunal Superior de Justícia d'Euskadi ha rebutjat la petició del govern basc d'autoritzar l'ús del certificat Covid per accedir a bars de nit, discoteques i restaurants amb un aforament de més de 50 persones, en considerar que els índexs actuals de la pandèmia no justifiquen una mesura que limita drets fonamentals.

El govern basc ha anunciat que no recorrerà la decisió del TSJPV al Tribunal Suprem, una possibilitat aprovada al maig pel Consell de Ministres per mirar d'harmonitzar les mesures extraordinàries contra la Covid-19 aprovades per les comunitats autònomes.

Pilar Llop, ministra de Justícia, aquest dimarts al Congrés dels Diputats (EFE/Fernando Alvarado)

Precisament, la ministra de Justícia, Pilar Llop, ha utilitzat aquest argument per dir que no hi ha "cap embolic" amb la diversitat de sentències dels tribunals superiors de justícia, perquè el Tribunal Suprem estableix doctrina.

"No és cap embolic. Es va acordar, i així ho recullen les disposicions legals, que sigui el Tribunal Suprem qui fixi doctrina sobre aquestes qüestions quan es presenten recursos."


Llop, que és magistrada en excedència, ha fet aquestes declaracions en els passadissos del Congrés dels Diputats responent a preguntes de la premsa.

Diverses veus, de tota manera, reclamen al govern espanyol una iniciativa legislativa que estableixi un criteri únic.

De moment, i per combatre l'augment de contagis, la Generalitat Valenciana treballa per poder aplicar el passi Covid abans del pont de la Constitució.

Terrasses de la plaça de la Independència de Girona aquest novembre (ACN/Gerard Vilà)

Andalusia el voldria per accedir als hospitals i les residències de gent gran; i l'Aragó ja estudia els arguments legals que ha de presentar al tribunal superior d'aquesta comunitat per demanar-lo per accedir a l'oci nocturn i als espectacles de gran aforament.

El govern de la Comunitat de Madrid és partidari de demanar el certificat Covid a l'hostaleria i en alguns esdeveniments on es consideri oportú.

Navarra i La Rioja també tenen previst demanar a la justícia poder aplicar-lo.


Un "instrument lícit" que és "molt discutible"

Des de Toledo, el president del Tribunal Superior de Justícia de Castella-la Manxa, Vicente Rouco, ha defensat que el certificat Covid pot ser "un instrument lícit" per "protegir la salut de tots".

Ha admès, però, que "és un tema molt opinable i molt discutible" i ha remarcat que s'ha d'aplicar de manera que sigui "compatible" amb el "dret a la intimitat personal".

Considera, a més, que "cal deixar que cada Tribunal Superior de Justícia prengui la seva decisió", a partir del que diguin les autoritats sanitàries de cada comunitat, i que "si hi hagués alguna discrepància, que acudeixi al Tribunal Suprem perquè fixi els límits".


Avançar el tancament de restauració i oci nocturn

Aquesta tarda, d'altra banda, la Comissió de Salut Pública del Ministeri de Sanitat es reuneix amb una proposta dels experts sobre la taula, per combatre l'augment de contagis, que passaria per tornar a avançar el tancament de la restauració a les onze de la nit i de l'oci nocturn a la una de la matinada.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut