Comensals en un restaurant de Bilbao, aquest dilluns
La decisió de la justícia basca contra el certificat Covid admet recurs al Suprem (EFE/Miguel Toña)

La justícia basca tomba el certificat Covid per a oci nocturn i restaurants

Per dos vots a un, el TSJPV argumenta que la mesura no és necessària ni proporcionada perquè afecta diversos drets

RedaccióActualitzat

El govern basc no podrà exigir el certificat Covid per entrar als locals d'oci nocturn i als restaurants amb menjadors per a més de 50 persones.

El Tribunal Superior de Justícia del País Basc ha rebutjat l'autorització que havia demanat el govern d'Iñigo Urkullu mentre Euskadi tingui una incidència superior als 150 casos per 100.000 habitants en 14 dies (ara la té de 300).

La decisió s'ha acordat per dos vots a un. Tot i que admet recurs al Suprem, l'executiu de Vitòria ha avançat que no farà aquest pas, malgrat que ha mostrat "sorpresa i incomprensió" per la resolució dels jutges. 

El Departament de Salut basc alerta que "Euskadi no pot esperar" que s'arribi a nivells que comportin "alta pressió als hospitals i les UCI i una xifra de persones difuntes creixent".

El govern admet que la situació d'ara no és la de les altres onades però defensa que la mesura pretén evitar que empitjori i es pugui "comprometre el sistema". Davant l'argument que el 90% de la gent està vacunada, l'executiu basc replica que es vol activar el passaport Covid per "evitar" que el 10% que no ho ha fet condicioni la immensa majoria que sí

Dels tres jutges que s'han pronunciat, dos jutges hi han votat en contra, mentre que el president de la sala contenciosa administrativa del TSJPV, Luis Ángel Garrido, ho ha fet a favor i ha emès un vot particular.

Justament, Garrido, que en altres ocasions es va posicionar en contra de les restriccions plantejades pel govern basc davant la pandèmia --com quan tenia al perfil de WhatsApp la frase "No more lockdown" ("Prou confinament"), ara ho ha fet a favor i apel·lant, en un vot particular, a la sentència del Suprem que va avalar la mesura a Galícia.
 

Els arguments del TSJPV contra el certificat Covid

El govern basc havia demanat permís per exigir el certificat per entrar a menjadors de restaurants gran capacitat, discoteques, sales de ball, sales de festa amb espectacle, bars musicals i karaokes. Als pubs i bars d'horari nocturn es volia exigir a partir de les 10 de la nit. 

Una mesura com aquesta ja està en vigor --amb diferents matisos-- a Catalunya, les illes Balears i Galícia. 

El tribunal basc, però, entén que no queda justificada, perquè no la veu necessària ni proporcionada.

La resolució adverteix que l'exigència limita drets fonamentals i argumenta que "per molt lloable que sigui, el fi no justifica els mitjans quan es viu en un estat de dret".

Els jutges consideren que no només es veuen afectats la igualtat i la intimitat, com diu la petició, sinó també el dret de reunió (el tribunal avisa que podria afectar les celebracions de Nadal) i el dret a la llibertat ambulatòria, perquè són establiments públics on en principi hi ha de poder accedir tothom.

Els jutges al·leguen que, en llocs com el karaoke, el certificat Covid afecta el dret a la llibertat d'expressió i la creació artística
Els jutges diuen que, en llocs com el karaoke, el certificat Covid afecta el dret a la creació artística (Pexels)

També veuen perjudicades la llibertat d'expressió i creació artística, com ara als karaokes:

"Fins i tot, en la mesura que en aquests establiments es desenvolupa la vida social de l'individu, personal i col·lectivament segons els casos, es pot afectar el lliure desenvolupament de la personalitat."

Els jutges també al·leguen que a la demanda es parla d'unes xifres de contagis (incidència de 184) sense especificar per municipis i diuen que "no es justifica que s'hagi d'aplicar la mateixa mesura de manera uniforme a tot el País Basc".

Un altre argument és que la pressió hospitalària no és alta i que el percentatge de vacunats supera el 90%:

"Imposar l'exigència està mancat de justificació i encara menys quan, simultàniament, es reconeix que els efectes del contagi en els vacunats no són rellevants."

La resolució també destaca la "incongruència" que es demani el certificat als clients però no pas als titulars i treballadors dels locals. O que es permeti l'accés als locals "on es focalitza el risc d'encomanar-se" als menors de 12 anys, tot i que no estan vacunats i que el govern basc els assenyala com a principal factor de contagi.

"L'absència de fonament sembla més clara perquè es permet entrar, no només als que poden contagiar, sinó precisament el grup d'edat més procliu que aquests contagis es produeixin i s'imposa la restricció del dret, no a ells, sinó a més del 90% de la població ja vacunada", conclouen. 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19JudicialPaís BascCertificat Covid
Anar al contingut