Barcelona

Centenars de milers de persones omplen la Meridiana per la Via Lliure

Jordi Sánchez: "Tenim a tocar la victòria. No podem fallar. Estem fent una autèntica revolució democràtica"

RedaccióActualitzat

Milers de catalans d'arreu de Catalunya han participat a la Via Lliure a l'avinguda Meridiana de Barcelona. Una jornada reivindicativa, però també festiva i familiar en la que els manifestants s'han vestit amb samarretes blanques, han portat cartolines de colors i estelades i han cridat consignes a favor de la independència de Catalunya. En total, segons les dades de la Guàrdia Urbana, hi han participat 1.400.000 persones. En canvi, segons la Delegació del Govern espanyol, eren 550.000.

A les 17.14 hores ha començat la mobilització i s'ha posat en marxa el punter gegant de color groc que ha recorregut la Meridiana de mans d'una cinquantena d'atletes voluntaris que s'han anat rellevant per recórrer els 5,2 quilòmetres de la Via Lliure, entre els quals hi havia l'atleta Meritxell Calduch o l'alpinista Ferran Latorre.

A mesura que el punter avançava, els manifestants han anat aixecant les cartolines amb el color que representava el seu tram creant una onada gegant de colors. Cada color ha correspost un dels eixos dels valors de la futura República Catalana: el groc (Democràcia), el blau (Equilibri territorial), el vermell (solidaritat), el blau clar (món), el verd oliva (diversitat), el verd (sostenibilitat), el lila (igualtat), el marró (justícia social), el rosa (innovació) i l'últim tram, el color taronja (cultura i educació). A més, s'havia recomanat als catalans que venien de fora de Barcelona que es distribuïssin al tram que havien assignat a la seva comarca. Així, al tram groc, per exemple, s'hi han concentrat els veïns del Baix Llobregat, la Catalunya Nord, el País Valencià o les Illes; i en el tram verd, el Vallès Occidental i Pirineus.

La Meridiana s'ha dividit en 135 trams, els escons que hi ha al Parlament, hi ha anat de Can Dragó fins al Parc de la Ciutadella, on el punter ha encaixat en un escenari als peus de la cambra catalana amb una urna gegant amb els vots del 9-N per enllaçar simbòlicament la voluntat de la gent al Parlament de Catalunya. Tot acompanyat de "Venint del nord, venint del sud", de Lluís Llach, interpretat pel cor del Jove Orfeó Català.

La periodista catalana, Monts Llussà, que ha fet de presentadora dels parlaments, ha obert el torn, assegurant que la Meridiana s'ha convertit en l'avinguda de la República Catalana". "

"El punter ha arribat a destí. Un punter que simbolitza com volem que sigui la República Catalana"

En la mateixa línia, ha defensat que "Catalunya es trobarà davant les urnes el 27 de setembre per a decidir el seu futur com a República Catalana independent. "El que va començar al Parlament, acaba al Parlament; el que va començar a les urnes, acaba a les urnes", ha dit. I ha defensat una via lliure al món i una república oberta a tohom.

Els president d'Òmnium i l'ANC, Quim Torra, ha afirmat que la mobilització ha demostrat que aquest poble vol decidir el seu futur. "Hem vist un poble abraçar la llibertat, un poble que vol ser lliure i vol ser normal. El que és estrany és que hàgim de malviure en un estat estrany. La nostra resposta contra la por i l'amenaça és més democràcia". I ha afegit:

La llibertat no és negociable. Volem votar i volem votar la independència. Ara és l'hora.  A córrer com el vent i a vèncer l'impossible" 

"Hem tornat a fer història! Hem guanyat novament el carrer. Hem omplert la Meridiana!". Així ha començat el seu discurs el president de l'ANC, Jordi Sánchez, que també ha anunciat que els mitjans de comunicació informaven que 2 milions de persones han omplert la Meridiana. Sánchez, ha clamat per un "Estat que estigui al nostre costat. No volem formar part d'un Estat que ja no ens representa". Per això, ha defensat que la República catalana la "tenim a les nostres mans".

"Som un sol poble. Guanyarem la llibertat com un sol poble. Ningú ens fracturarà. Tenim a tocar la victòria. No podem fallar. Estem fent una autèntica revolució democràtica"

L'acte festiu ha acabat amb la "rumba del punter", en què els participants han aixecat els seus punters al ritme de "Catalunya té molt poder", i "Els Segadors". A poc a poc, els catalans han començat a marxar de la Meridiana, alguns cap a casa i d'altres, cap a Arc del Triomf per continuar la festa.

Amb la d'aquest divendres, ja són quatre les grans manifestacions ciutadanes que es fan un Onze de Setembre per reivindicar les llibertats de Catalunya.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut