Professionals del CAP Manso, a Barcelona, amb equip de protecció individual (EPI), agafen mostres per a l'estudi de seroprevalença del coronavi…
Professionals del CAP Manso, a Barcelona, amb equip de protecció individual (EPI), agafen mostres per a l'estudi de seroprevalença del coronavirus (ACN/Laura Fíguls)

Catalunya registra la xifra més baixa de morts per coronavirus des del 19 de març

La xifra de morts que registren les funeràries també baixa per sota de 100, mentre les UCI es continuen buidant de casos

RedaccióActualitzat

35 morts en hospitals en 24 hores. Una xifra que no es registrava des del 19 de març, a l'inici de la pandèmia. Segons les dades del Departament de Salut, un total de 5.987 persones han mort a Catalunya pel coronavirus. El nombre de contagis, per contra, repunta de nou després d'uns dies de fluctuacions. N'hi ha hagut 1.956 en l'últim dia, més del doble que ahir, però per sota de fa dos dies, quan eren superiors a 2.500.

Les xifres que les funeràries fan arribar al Departament de Salut també registren una davallada. En les últimes 24 hores han mort 90 persones. Hi ha 10.401 persones que han perdut la vida fins a dia d'avui amb la Covid-19, ja siguin casos confirmats o sospitosos. D'aquestes, 3.022 han mort a una residència, 129 a un centre sociosanitari i 579 al domicili. Els casos restants són morts a hospitals o casos no classificables per manca d'informació.

Això sí, els contagis continuen augmentant i s'acosten cada cop més als 200.000. 57.093 són casos positius de coronavirus SARS-CoV-2 confirmats per una prova diagnòstica (test ràpid o PCR), i 130.346 més són casos possibles d'infecció de coronavirus segons un professional sanitari.

Les altes i l'ocupació de les UCI continuen donant bones notícies. 31.236 persones ja s'han curat de la malaltia des que va començar l'epidèmia. I queden 618 persones greus, una xifra que havia arribat a estar per sobre dels 1.500 i que ahir era de 661. En total, 3.881 persones han passat per les UCI.


38.000 persones grans contagiades

Pel que fa a les residències de gent gran, un total de 11.453 persones han estat confirmades com a positius de coronavirus i 26.721 són casos sospitosos. Això són més de 38.000 casos, entre confirmats i possibles, d'un total de 64.000 residents que hi ha a Catalunya.

A més, 5.077 professionals de residències estan aïllats per sospita o confirmació.

Del nombre total de positius arreu del país, 8.366 són professionals sanitaris.

 

La incidència a Barcelona

El virus no està afectant de la mateixa manera totes les capes de la societat. Per exemple, a Barcelona, les dades de l'Agència de Salut Pública demostren que la Covid-19 ha castigat més durament els barris més humils de la ciutat.

Els metges alerten que si la sortida del confinament no es fa de manera responsable se'n pot pagar un preu alt en forma de rebrots. El personal sanitari recorda que la situació encara és complicada i que hi ha poc marge per a relliscades.

Menys de 300 morts i tanca Ifema

Espanya ha registrat 281 morts per la Covid-19 les últimes 24 hores, un lleu repunt la vigília que el govern espanyol apliqui la nova fase de desconfinament. Un cop més, però, hi ha més altes, 2.628, que contagis, 1.785.

L'hospital de campanya d'Ifema ha tancat aquest divendres al matí amb un emotiu homenatge al personal sanitari i als últims pacients donats d'alta. Es tanca, però no es desmunta, per si cal posar-lo en funcionament un altre cop.

Tornen els passejos i l'esport

Aquest dissabte, milions de persones, més grans de 14 anys, podran sortir de casa amb una mica més de llibertat després de 7 setmanes de confinament.

El BOE ha publicat les franges horàries, que busquen sobretot que la gent gran no entri en contacte amb la resta de la població. Per als més grans de 70 anys i persones dependents, s'ha reservat la franja des de les 10 del matí fins a les 12 i a la tarda i de les 7 a les 8 del vespre.

Els més grans de 14 anys podran fer passejades a 1 km de distància a primera hora del dia o a última. També seran les hores en què es podrà sortir a fer esport individual. Per als menors de 14 es deixa el tram central del dia.

Aquelles persones que surtin amb els seus fills també podran tornar a sortir a passejar o fer esport pel seu compte, sense els fills. Avui, el dia abans que s'apliquin aquestes franges, crides a la responsabilitat.

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
Anar al contingut