Una imatge de l'estació d'esquí de La Molina
Una imatge de l'estació d'esquí de La Molina (ACN/Oriol Bosch)

Catalunya no podia fer sola uns Jocs d'hivern encara que s'ampliessin instal·lacions

La Generalitat projectava noves pistes d'esquí de fons a La Molina per als Jocs d'hivern però ara es preveu fer les proves a Candanchú, a l'Aragó

RedaccióActualitzat

Després que ho demanessin diversos partits de l'oposició, el govern ha fet públics aquest dimecres els informes que es van fer sobre la viabilitat dels Jocs d'hivern a Catalunya.

Tots són d'abans que l'Aragó s'incorporés al projecte i se'n desprèn que Catalunya no podia assumir sola un Jocs d'hivern encara que s'ampliessin les instal·lacions esportives. Aquest motiu, entre d'altres, va portar el Comitè Olímpic Espanyol a sumar l'Aragó a la candidatura.

Els informes recullen a quines estacions catalanes es preveien fer les diferents proves, també les que ara s'han adjudicat en territori aragonès. El problema seria a l'esquí de fons i al biatló. Amb l'acord actual, estan previstos a Candanchú. Però si l'Aragó sortís de l'equació, s'haurien de buscar instal·lacions fora de Catalunya, probablement a França.

Als informes es preveu fer-ho al Pla d'Anyella, a La Molina, però això implicaria construir una nova estació d'esquí, cosa que el COI no veuria amb bons ulls. Per tant, aquesta opció quedaria pràcticament descartada.

La candidatura Barcelona-Pirineus sense l'Aragó també obligaria a tenir un total de sis pistes de gel. La del Sant Jordi, per als partits d'hoquei masculins, i cinc més per a l'hoquei gel femení, el patinatge artístic, el patinatge de velocitat en pista llarga i pista curta i el cúrling. Se n'haurien de construir de provisionals en espais coberts, com ara pavellons esportius.
 

Referències escasses a la crisi climàtica

Entre tots els informes només n'hi ha un de dedicat exclusivament a la qüestió climàtica per als propers anys, però té l'extensió d'una sola pàgina. Va costar 100 euros.

En altres estudis sí que s'aborda aquest tema i s'afirma que cal maximitzar l'eficiència, tot i que s'admet que no es podran fer els Jocs comptant només amb la neu natural i que caldrà reforçar la producció de neu artificial. També es volen potenciar les energies renovables, sobretot en el transport d'atletes i públic.

Justament, pel que fa al transport i a les infraestructures, un altre informe, de fa dos anys, plantejava instal·lar dos telecabines a La Molina i Masella i un tercer a Baqueira-Beret, capaços de transportar 4.000 persones per hora i sentit. A més, es recomanava ampliar la capacitat de la C-16 i desdoblar la línia ferroviària de Ripoll.

Pel que fa a infraestructures necessàries, l'informe diu que cal treure els vehicles dels clústers on es faran les proves i s'apunta a la recuperació de telecabines com el de La Molina o el Pla de Beret.

Viles olímpiques reconvertides en habitatges socials

Una altra de les possibilitats és habilitar viles olímpiques per acollir els esportistes i els seus equips i que després siguin habitatges de protecció oficial.

En aquest sentit, la documentació assenyala tres territoris on es podrien instal·lar: A Barcelona, concretament a la Marina del Prat Vermell (propera a l'anella olímpica de Montjuïc); a la Cerdanya, a prop de Puigcerdà; i a Vielha, a l'antiga caserna militar o a l'actual aparcament de l'estació de Baqueira-Beret.

Però l'informe deixa clar que, tenint en compte l'àmplia capacitat hotelera i d'allotjaments, no es preveu que es construeixen nous hotels llevat de les viles olímpiques que es farien tenint en compte el plantejament urbanístic actual.

 

ARXIVAT A:
Jocs Olímpics Hivern Jocs OlímpicsEsports
Anar al contingut