Una prova PCR a l'Hospital Mateu Orfila de Maó
Els PCR es faran en carpes instal·lades pel SEM (EFE/David Arquimbau)

Salut canvia d'estratègia i farà 9.000 PCR a Sabadell, Terrassa i Ripollet

Les proves es faran durant quatre dies i sobretot s'anima que se les facin persones amb més mobilitat i activitat social

Actualitzat

El govern farà cribratges massius a l'àrea metropolitana nord davant l'augment dels casos de Covid-19 de les últimes setmanes. El Departament de Salut i els ajuntaments de Sabadell, Terrassa i Ripollet instal·laran carpes del SEM on es faran proves PCR massives per frenar les cadenes de transmissió i evitar haver de prendre mesures més dràstiques.

Es faran unes 9.000 proves PCR per detectar persones positives en aquests municipis del Vallès Occidental.

Aquests cribratges massius es començaran a fer aquest dimecres en dos barris concrets de Ripollet, "porta a porta, comerç a comerç", amb unes 2.000 proves, segons ha explicat el secretari de Salut Pública de la Generalitat, Josep Maria Argimon.

A Sabadell es faran 4.000 proves a la zona sud de la ciutat i al barri de la Creu de Barberà, amb dues carpes. A Terrassa se'n faran 3.000 més.

Els encarregats de fer-ho seran facultatius i infermeres de l'atenció primària dels hospitals Parc Taulí, Terrassa i Mútua Terrassa, dels ajuntaments i del SEM.


Evitar restriccions severes

Salut es va reunir aquest dilluns amb l'equip de vigilància epidemiològica, atenció primària i diversos tècnics de salut d'aquests tres ajuntaments per decidir una estratègia conjunta per poder detectar i controlar la transmissió del virus. Segons Anna Aran, gerent de la Regió Metropolitana Nord del Servei Català de la Salut, l'objectiu és no haver d'arribar a imposar restriccions més severes com va passar al Segrià, Barcelona i l'Hospitalet,o a Figueres i Vilafant.

"La situació no és d'alarma, però volem evitar conseqüències més greus. El nostre objectiu és frenar les cadenes de transmissió com més aviat millor i garantir l'aïllament corresponent."

Un carrer de Terrassa aquest dimarts (CCMA)


Carpes

Es calcula que es faran testos cada dia durant tres dies a cada municipi. A Ripollet la carpa s'instal·larà dijous en el barri del Pont Vell-Can Tiana on s'han detectar els brots. Mentrestant en els edificis d'un mateix carrer, on s'han declarat més casos es visitaran pis per pis per fer PCR i comprovar si els aïllaments es fan correctament, en un barri de alta complexitat social..

A la carpa, les proves PCR es faran durant tres dies, dijous, divendres i dissabte, sense necessitat de cita prèvia i obertes a tothom, també als veïns de Cerdanyola a on pertany una part del barri.

A Terrassa, les carpes s'instal·laran a les zones amb més contagis,- La rambla i els CAP Nord i Est-, a partir de divendres. S'hi faran proves PCR massives divendres, dissabte i dilluns. No només als veïns sinó que es volen fer a les persones que tenen una activitat social al municipi i s'hi desplacen sovint.

 

Les xifres de contagis

El Vallès Occidental, -una comarca amb gairebé un milió d'habitants-, està en el punt de mira del Departament de Salut, i s'ha convertit en un dels focus on els últims 14 dies han anat creixent més els casos de Covid-19 a Catalunya. A diverses ciutats vallesanes, les xifres de contagi s'han més que duplicat

En una setmana s'han registrat 110 casos nous a Sabadell, amb un total de 182, i a Terrassa, han estat 71 casos nous, amb més de 150 en total.
Si tenim en compte que el risc de propagació de la Covid a partir de 100 es considera alt, Ripollet ha superat els 445; a Sabadell, l'índex de propagació toca el 320 i a Terrassa, està gairebé a 210.

 

Altres mesures

A Sabadell, l'Ajuntament ja ha augmentat el nombre d'agents cívics i ha distribuït dispensadors de gel hidroalcohòlic per tota la ciutat.

A Terrassa entre les mesures addicionals adoptades, cada nit es netejaran amb aigua places i zones més concorregudes per dissuadir les concentracions i evitar aglomeracions a la nit.

Les terrasses dels bars s'hauran de tancar a les 12 de la nit, els caps de setmana igual que ja es fa entre setmana. Igualment es recomana no fer reunions de més de 10 persones i es limita l'aforament de bars i restaurants al 50%.

L'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ha anunciat que s'han incorporat nous agents de la policia municipal, contractat agents privats i s'han destinat més Mossos d'Esquadra a la ciutat, a més, 4 persones dels serveis socials s'afegiran als equips de rastreig.

Un dels dispensadors de gel hidroalcohòlic instal·lats al carrer per l'Ajuntament a Sabadell (Cedida a ACN)
ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
Anar al contingut