Barcelona

Carod atribueix el trencament del tripartit al pacte Mas-Zapatero i a interessos de grups econòmics

El president d'ERC, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha tingut paraules molt dures per al PSC i el PSOE durant la roda de premsa en què ha donat explicacions sobre les conseqüències del cessament dels seus consellers. Carod-Rovira ha reiterat que aquesta era una decisió "molt greu" i ha afirmat que "el trencament del primer govern catalanista i d'esquerres és la primera conseqüència del pacte Mas-Zapatero". El líder d'Esquerra ha culpat Maragall d'haver trencat "la primera experiència breu de canvi polític a Catalunya" i ha afirmat que ara estan convençuts que no només s'ha acabat el canvi, sinó que "sense ERC no hi ha canvi".

Actualitzat
Carod-Rovira ha recordat la manifestació del 18 de febrer a Barcelona, que demanava "Som una nació, tenim dret a decidir", per explicar que "en no poder matar el missatge s'ha optat per matar el tripartit". El líder d'Esquerra ha conclòs que d'aquest "greu error polític la societat catalana farà responsable qui n'hagi de fer responsable".

Acompanyat pel secretari general d'ERC, Joan Puigcercós, i pels seus consellers, Carod-Rovira ha afirmat que Maragall no ha decidit trencar amb el Pacte del Tinell només per la decisió d'Esquerra de votar "no" en el referèndum de l'Estatut, sinó perquè els càrrecs d'Esquerra tenien capacitat de decisió i d'aplicar criteris "en determinades àrees sensibles que afectaven determinats grups econòmics" i que posaven en perill la perpetuació dels seus interessos. Per això ha dit que caldrà estar alerta de les persones que ocupin ara aquests càrrecs i de les decisions que es prendran en aquestes àrees, que segons ell serien la TDT, la concessió de llicències de telefonia mòbil, les àrees d'oficines i frau, i els equipaments comercials.

Carod-Rovira ha explicat que un cop assumida aquesta nova situació política, un cop siguin cessats els consellers d'Esquerra, ERC donarà l'ordre als alts càrrecs del partit que tenen responsabilitats en el govern que l'abandonin i signin la seva carta de dimissió.

Amb tot, el líder republicà ha volgut deixar clar que en la seva sortida de govern ERC farà un traspàs de poders "seriós, elegant i responsable". Carod-Rovira ha explicat que els càrrecs dels seu partit seran al despatx quan les noves persones vinguin a fer-se càrrec dels nous llocs. "Esquerra no cometrà el més mínim gest o acte d'irresponsabilitat institucional", ha afirmat, després de recordar que al Senat ja es van abstenir per no entorpir la tasca del govern tripartit. Segons ha assegurat, ara treballaran en benefici de la ciutadania, per evitar que en cap moment no es produeixi una situació de desgovern.

Carod-Rovira ha reconegut que "sabia que això passaria", en al·lusió a la seva expulsió del tripartit, després de la seva abstenció al Senat, i ha afirmat que ERC "paga la seva defensa de l'Estatut de Catalunya aprovat pel 90% de les forces polítiques" i "paga la defensa de governar sense subordinacions".

El líder d'ERC en la seva valoració del que ha estat el tripartit ha afirmat que les crisis de govern han vingut a partir que s'han volgut imposar uns criteris a Catalunya des de fora, i a partir de les pressions vingudes del PSOE i de Madrid. Carod-Rovira ha explicat que ell mateix va sortir del govern per aquesta raó, i que també és aquesta la clau de volta del cessament fa escassos dies dels dos consellers que van sortir del govern en l'última remodelació.

Per això, ha conclòs que ERC "és cessada de les seves funcions al govern perquè no vota 'sí' a un estatut rebaixat, sinó perquè vota 'no' a un estatut retallat, que ja no és el nostre". En aquest sentit, ha indicat que "hauria de preocupar i molt la subalternitat de tantes decisions que pren el PSC".

El líder d'Esquerra ha explicat la seva decisió de no abandonar el tripartit quan ha recordat que va ser ERC qui va convertir Maragall en president de la Generalitat i que també ho va fer amb Zapatero, i ha dit que "per responsabilitat i coherència no ha canviat les seves conviccions", i que "ERC se sent ara més coherent que mai".

Seguidament Carod-Rovira ha volgut recordar els dos anys de govern, que ha qualificat d'"aventura apassionant al servei de Catalunya", i ha enumerat la llarga llista d'accions de govern empreses durant aquest període, de les quals ERC se sent especialment més responsable i orgullosa.
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut