Si s'acaben les ajudes, l'electricitat tornaria a preus del 2021
Si s'acaben les ajudes, l'electricitat tornaria a preus del 2021

Cap a on va el preu de la llum i el gas: què pot passar el 2024 si es retiren les ajudes

La factura de l'electricitat es podria encarir uns 15 euros al mes i la del gas entre 3 i 10, preus similars al del 2021

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Esther Ortega

Redactora de la secció d'Economia de TV3

Fa més d'un any i mig que a les factures de llum i gas paguem un IVA reduït del 5%, en comptes del 21%. Aquestes ajudes acaben el 31 de desembre i encara no se sap si tornaran a prorrogar-se. El govern espanyol hauria de prendre alguna decisió abans d'acabar l'any.

Aquesta rebaixa de l'IVA va ser una de les mesures amb què el govern espanyol va voler esmorteir una escalada de preus de l'energia que mai s'havia vist.

Es va anar aprovant de forma esglaonada. La primera rebaixa -aprovada el juny del 2021 --va afectar només el rebut de la llum, i va suposar passar del 21% de l'IVA fins al 10%. No va servir de gaire: l'espiral alcista de preus va deixar sense efecte la mesura i al cap d'un any, el juny del 2022, el govern espanyol tornava a rebaixar l'IVA, aquest cop fins al 5%.

"Amb això protegirem les famílies del nostre país", explicava Pedro Sánchez, el dia que ho anunciava al Congrés dels Diputats. Després, la mesura s'aniria prorrogant fins avui. 

Amb el gas la rebaixa es va fer de cop, el setembre de l'any passat s'anunciava una rebaixa al 5% que entraria en vigor a l'octubre. Ara bé, amb el gas, un any abans --el setembre del 2021-- ja s'havia pres una altra mesura d'impacte: un reial decret llei on es limitava la pujada del gas al mercat regulat --l'anomenada TUR-- a un 5% com a molt per trimestre.

Gràcies a aquesta mesura, el preu de la TUR va registrar increments de preu, però molt inferiors als que s'haurien produït sense el decret.


Quant pujarà la factura de la llum?

La situació als mercats avui dia no té res a veure amb la de llavors, però, així i tot, la retirada de les ajudes tindria un impacte en les seves factures.

Al rebut de la llum, a més, no només es va rebaixar l'IVA, sinó també l'impost a la producció elèctrica que va passar del 5,1% al 0,5%.

Revertir aquestes ajudes suposaria "pràcticament 15 euros per factura i per client domèstic, i és un impacte important per al consumidor que s'ha acostumat a factures ja amb aquest IVA reduït", explica Josep Graell, soci fundador de la consultoria Trébol Energía.

"La possible baixada que hi ha al mercat es veurà totalment compensada per l'augment."


Pagarem preus del 2021

Si mirem els preus del mercat majorista, lluny queda la moderació del 2020 i dels anys anteriors, quan els preus es movien al voltant dels 40 euros el MWh.

 

El 2021 els preus es van triplicar (de mitjana van arribar als 112 euros/MWh) i el 2022 van superar els 200 euros/MWh de mitjana.

Ara, els preus tornen a estar per sota dels nivells del 2021, però si l'IVA pugés, la factura es mouria als mateixos nivells que fa dos anys. Ho constata Josep Graell, que assegura que "el que es preveu de cara al 2024, seria tenir uns preus lleugerament més baixos que els que vam tenir el 2021".

Això implicaria, segueix l'expert, que si s'apuja l'IVA al 21%, ens quedarem en unes condicions de pagar la factura similars a les que vam pagar el 2021: "Cosa que en aquell moment ja va semblar una crisi i va suposar un problema per a moltes famílies que no podien pagar-ho".

En canvi, si es manté l'IVA reduït, "estarem per sota del que es va pagar el 2021, per sota dels preus que van provocar la crisi".


S'acaba la TUR veïnal

El govern espanyol ha de decidir també què farà amb el preu del gas. En aquest cas, l'increment d'una factura mitjana pot oscil·lar entre els sis i els deu euros mensuals, per a aquells que tenen calefacció, i entre tres i quatre euros per a aquells que només consumeixen gas per escalfar l'aigua.

El que sí que sembla decidit és la fi de la TUR veïnal per a les comunitats que comparteixen caldera. De manera excepcional se'ls va permetre acollir-se al mercat regulat, on la tarifa --topada pel govern-- és més barata.

A partir del gener hauran de tornar al mercat lliure i això, com explica Mari Carmen López Fernández, responsable de contingut del comparador de tarifes Tarífalo, pot suposar duplicar la factura: "Quan parlem d'una comunitat petita, podria oscil·lar d'uns 6.000 euros a uns 13.000 euros, és a dir, parlem d'un sobrecost del doble aproximadament, i si parlem d'una comunitat gran, podríem parlar de 19.000 euros fins als 36.000 fàcilment." 


Moment per revisar noves ofertes

I davant tots aquests possibles canvis, les comercialitzadores ja estan prenent posicions. "Saben que hi ha la por que es treguin les ajudes i estan llançant més beneficis, per dir-ho d'alguna manera", expliquen des de Tarífalo.

Des de Trébol Energía parlen de guerra de preus: "Inclús avassallament comercial als consumidors domèstics per captar, captar i captar clients".

Graell adverteix a més que el canvi de l'IVA pot donar lloc a "ofertes complexes". Posa d'exemple ofertes amb fórmules com "et mantenim l'IVA", o "et mantenim els imports". Ofertes complicades, explica, que segurament "no beneficien la claredat de comparar preus".

La recomanació, un cop més, és acceptar només aquella oferta que s'entengui i estudiar-la amb calma, preferiblement sempre per escrit. I fer servir comparadors de tarifes, com el que es pot trobar a la web de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència.

 

ARXIVAT A:
Economia de butxacaEnergia
Anar al contingut