Canvis en les residències: els vacunats contactes de positius no s'hauran d'aïllar

Augmenten els controls als treballadors de geriàtrics que hagin donat positiu i, després dels set dies de quarantena, no podran tornar fins que hagin estat tres dies sense símptomes

Redacció/Agències

Canvis en els protocols de les residències de gent gran després de les queixes dels familiars per les restriccions amb motiu de la pandèmia. La Generalitat flexibilitza les visites i sortides als geriàtrics i centres de dia, amb l'objectiu d'atendre les necessitats emocionals dels usuaris, segons han anunciat els departaments de Salut i de Drets Socials.

Amb el nou protocol, s'acaben les quarantenes obligatòries per als residents immunitzats que hagin estat contactes estrets de positius. I els que no tinguin covid podran rebre visites i fer sortides amb els familiars.

També podran sortir i rebre visites els usuaris que siguin a residències vermelles, és a dir, amb brots de covid, si es troben en una zona lliure del virus, en cas que els contactes estrets estiguin correctament immunitzats.

Els positius amb símptomes lleus o asimptomàtics també podran rebre visites. Aquestes persones poden rebre visites de la família amb cita prèvia i en espais individualitzats.

Es manté el màxim de dos familairs per resident i la necessitat de presentar el certificat covid o, en cas de no tenir-lo, fer-se un test d'antígens.

Una treballadora i una usuària d'una residència de L'Hospitalet de Llobregat
Una treballadora i una usuària d'una residència de L'Hospitalet de Llobregat (Europa Press/Pau Venteo)

Test negatiu i tres dies sense símptomes per als treballadors contagiats

D'altra banda augmenten els controls als treballadors que hagin donat positiu. Després dels set dies de quarantena, no podran tornar a la feina fins tres dies després de deixar de tenir símptomes, i sempre amb un test d'antígens negatiu.

Un cop reincorporats, es recomana que se situïn en una zona vermella, és a dir, un espai amb contagiats de covid, i que s'esperin almenys fins al dia 10 per poder estar en contacte amb residents de les zones lliures de coronavirus.

Casos actius en 512 residències catalanes

Un total de 512 centres residencials de serveis socials catalans presenten algun cas actiu de coronavirus entre els residents, segons les dades d'aquest dimecres. Es tracta de 396 residències geriàtriques, 60 centres de persones amb discapacitat, 9 centres de salut mental i 47 més d'altres recursos residencials, com ara centres d'infància i de persones en risc d'exclusió.

Aquesta xifra suposa un augment de 139 centres amb casos, respecte al recompte setmanal anterior. Segons dades de la Conselleria de Drets Socials de la Generalitat, 3.227 residents són casos confirmats de covid-19, el 5,4% del total.

El 97,5% de les persones que viuen en centres residencials estan vacunades amb la primera dosi; el 97% tenen la pauta completa, i el 95,4% dels residents de centres de persones grans han rebut la dosi de reforç. Entre els treballadors, el 92,7% ha rebut la primera dosi i un 92,2% la pauta completa.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Residències gent gran ÒmicronCovid-19
Anar al contingut