El conseller d'Interior, Miquel Buch, durant una roda de premsa aquest dilluns
El conseller d'Interior, Miquel Buch, durant una roda de premsa aquest dilluns (ACN/Govern)
Barcelona

Buch, sobre les 1.714.000 mascaretes que envia l'Estat: "Amb la història no s'hi juga"

El conseller d'Interior considera que el nombre de mascaretes que l'Estat envia a Catalunya suposen "enriure's a la cara" de la història dels catalans

RedaccióActualitzat

"Amb la història no s'hi juga". Amb aquestes paraules ha respost el conseller d'Interior, Miquel Buch, a la decisió del govern espanyol de lliurar 1.714.000 mascaretes a Catalunya per distribuir-les al transport públic aquest dimarts, una xifra que, diu Buch, suposa "enriure's a la cara" de la història dels catalans. 

"Un, en política, sap que les casualitats no existeixen", ha argumentat Buch, pel fet que la xifra coincideix amb el 1714, any de la fi de la Guerra de Successió, una data "simbòlica" i "nefasta" pel record del setge de les tropes borbòniques: 

"Aquesta xifra, del 1714, tenia molt de significat. Va ser una data desvastadora per al nostre país. I estem davant d'un procés que s'ha emportat moltes persones d'aquest país. Éssers estimats de catalans i catalanes que no els han pogut dir adeu. Persones que no ens hem pogut acomiadar d'ells i elles. I, per tant, posar aquesta xifra i comparar amb la del 1714, és una dada que ens afecta molt". 

"Amb la història dels catalans no s'hi juga, siguin del partit que siguin. És la nostra història i no es pot jugar amb ella". 

Buch ha enviat al govern espanyol el missatge que "així no" s'ha d'actuar i que "no permetran" que "a algú se li acudeixi que la pròxima xifra de mascaretes o tests tingui a veure amb el 1939", en referència al final de la Guerra Civil espanyola. 

 

Crítiques al "fanatisme" i "sectarisme" de Buch

Unes paraules que ha rebutjat l'alcaldessa de Barcelona i dirigent dels comuns, Ada Colau, que considera "fanàtic" el discurs del titular d'Interior: 

 

Les paraules del conseller d'Interior tampoc han agradat al diputat republicà al Congrés Gabriel Rufián, que hi ha respost amb un "No és el Polònia", en referència al programa satíric de TV3


Els retrets a Buch també han vingut per part de Ciutadans i el PP, que han considerat "sectarista" l'argument de Buch: 

 

 

Vox ha afirmat que el conseller "amenaça el govern d'Espanya" i que parla "com a bon supremacista, en nom de tot els catalans" mentre hi ha "milers d'ancians morint en residències a Catalunya".

Per la seva part, el ministre de Foment, José Luis Ábalos, ha replicat a Buch que l'única prioritat del govern espanyol és combatre la pandèmia i protegir la salut de la ciutadania visqui on visqui. "No estem per res més", ha afirmat. 

En una nota de premsa, el govern espanyol va informar diumenge del repartiment d'1,7 milions de mascaretes a Catalunya, repartides de la manera següent: 1.264.000 a la demarcació de Barcelona, 180.000 a Tarragona, 172.000 a Girona i 98.000 a Lleida, que sumen en total 1.714.000 unitats.

 

Mascaretes als municipis de més de 30.000 habitants

El conseller d'Interior ha lamentat també que la xifra d'1,7 milions de mascaretes és "insuficient" per als 7,5 milions d'habitants que té Catalunya i ha reconegut que és "possible i probable" que el material "no arribi a tothom". 

Una altra crítica ha estat que el govern espanyol no hagi donat directrius a la Generalitat sobre com i on repartir aquest material de protecció. "Cap resposta, només l'ordre de repartir-les", ha explicat Buch. 
 

La directora de Protecció Civil, Isabel Ferrer, ha indicat que, entre aquests dimarts i dimecres, voluntaris de l'organització i de la Creu Roja repartiran les masacaretes als passatges a les estacions de transport públic més concorregudes del municipis de més de 30.000 habitants

Aquest dimarts serà el primer laborable a Catalunya des que el govern espanyol va aixecar el confinament total, una decisió que topa amb el recel de la Generalitat, que ho considera una "temeritat i imprudència absoluta". 

 

 

 

ARXIVAT A:
Miquel BuchCoronavirus
Anar al contingut