El comissari de Justícia europeu, Didier Reynders, i el ministre de la Presidència espanyol, Félix Bolaños (ACN/Consell de la UE)

Brussel·les accepta mediar per desbloquejar el poder judicial espanyol i convoca una reunió

El comissari de Justícia, Didier Reynders, ha convocat Félix Bolaños i Esteban González Pons dimecres que ve

Actualitzat

La Comissió Europea mediarà per desbloquejar la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). Tot i que inicialment el comissari de Justícia europeu, Didier Reynders, havia expressat dubtes sobre si els tocava assumir aquest paper, aquest divendres s'ha anunciat que sí que assumirà aquesta mediació entre el PSOE i el PP.

És per això que dimecres que ve, 31 de gener, Reynders es reunirà a Brussel·les amb el ministre de la Presidència i de Justícia espanyol, Félix Bolaños, i amb el vicesecretari d'Acció Institucional del PP, Esteban González Pons. S'ha fixat que aquesta mediació acabi en el termini màxim de dos mesos.

Reynders ha expressat la seva disposició a assumir aquest paper en una carta dirigida a Bolaños i a González Pons. Explica que la Comissió ha reflexionat sobre la millor manera de facilitar el desbloqueig i es declara disponible per involucrar-se, en un diàleg que es farà de manera "estructurada".

Reunió del Consell General del Poder Judicial, fa uns mesos, a Madrid (ACN)

En l'anunci, la Comissió Europea subratlla que la renovació i posterior reforma del CGPJ és una qüestió "prioritària", tal com ha apuntat en els darrers informes sobre l'estat de dret a Espanya per complir els "estàndards europeus". L'executiu comunitari insisteix que el mandat de l'òrgan fa cinc anys que està caducat perquè els principals partits espanyols han estat incapaços de renovar-lo i que això està "causant problemes seriosos a l'administració de justícia a Espanya".

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el president del PP, Alberto Núñez Feijóo, van pactar a finals de l'any passat aquesta mediació de la Comissió Europea. Però inicialment Reynders s'hi va resistir amb l'argument que era competència de les autoritats espanyoles. Finalment, ha acceptat aquest paper.


Govern espanyol i PP celebren la implicació

El govern espanyol ha agraït la implicació de Brussel·les en les negociacions entre l'executiu i el Partit Popular per tirar endavant la renovació del CGPJ. La Moncloa insisteix, a més, que la preocupació de la Comissió pel bloqueig actual és màxima, tal com ha expressat Reynders a Bolaños en diverses ocasions.

En aquest sentit, l'executiu espanyol defensa que aquesta negociació ha de ser la definitiva i reitera les seves crítiques al PP pel "bloqueig" del CGPJ durant més de cinc anys, que està provocant "una crisi institucional" en el poder judicial i un "deteriorament" del servei públic de justícia.

El CGPJ està bloquejat des de fa cinc anys (EPTV/Fernando Sánchez)

Per la seva banda, el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha celebrat la notícia i ha dit que el seu partit treballarà per "renovar i reformar, a la vegada" el Consell General del Poder Judicial. "És més urgent que mai", ha declarat Feijóo.

 

ARXIVAT A:
PPPSOECGPJComissió Europea
Anar al contingut