Esplugues de Llobregat

Braun tancarà la planta d'Esplugues a finals del 2008 i deixarà més de 700 treballadors al carrer

La planta que Braun té a Esplugues de Llobregat tancarà a finals del 2008. Feia temps que la plantilla ho temia i a mig matí ha arribat la confirmació. La direcció ha anunciat que la decisió és irrevocable i que afecta els 761 treballadors de la fàbrica, que es quedaran al carrer. El motiu del tancament no és ni econòmic ni productiu, sinó els alts costos de la producció, que es traslladarà a l'Europa de l'Est o la Xina. A més dels llocs de treball que es perdran, es calcula que unes 3.000 persones més podrien veure's afectats de forma indirecta.

Actualitzat

La direcció de Braun a Esplugues ha reunit aquest matí els treballadors que en aquells moments eren a la fàbrica, aprofitant el canvi de torn, per comunicar-los la decisió que els han fet arribar des dels quarters generals de Braun a Alemanya: el tancament irrevocable de la planta d'Esplugues, una cosa que, qui més qui menys, tothom ja es temia. Finalment, però, el tancament es farà d'una manera gradual, ja que Braun ha donat dos anys i mig de coll per fer-lo. Tot i això, la notícia ha estat molt mal rebuda.

Braun és propietat de la multinacional nord-americana Gillette, que, al seu torn, forma part de la també nord-americà Procter&Gamble. A la seva fàbrica d'Esplugues, l'única que té a Espanya, produeix prop de nou milions d'unitats de planxes de vapor i batedores per a tot el món. La producció que actualment es fabrica a Esplugues es traslladarà a la Xina o algun país de l'Europa de l'Est o del sud-est asiàtic, encara que la direcció no ha concretat a quin.

Fonts d'UGT de Catalunya han informat que l'empresa ha ofert als treballadors vinculats a la investigació i el desenvolupament la possibilitat de traslladar-se a treballar a Alemanya, mentre que la resta de la plantilla, de 761 persones, aniria a l'atur.

Una decisió que es veia venir

A finals d'abril, pràcticament la totalitat de la plantilla de Braun es va manifestar per demanar a la multinacional que aclarís el futur de la planta catalana. En l'ambient es palpava la por d'un tancament i la deslocalizació de la producció de planxes de vapor i batedores a la Xina o als països de l'Est, on els costos de producció són més baixos.

El temps, finalment, els ha donat la raó, i després de 50 anys de produir a Esplugues, Braun tancarà i deixarà sense feina els seus treballadors, la majoria dones de més de 40 anys, un col·lectiu de difícil recol·locació. A més, es calcula que de Braun podrien dependre uns 3.000 llocs de treball indirectes.

Les reaccions de sindicats i Treball

La setmana que ve podrien començar les negociacions entre la direcció de la companyia i els sindicats, que ja han mostrat el seu desacord per una decisió que des de Comissions Obreres qualifiquen de "deslocalització brutal i injustificada".

Per la seva banda, el Departament de Treball i Indústria de la Generalitat, liderat per Jordi Valls, ha emès un comunicat que anuncia que dimecres vinent es reuniran amb els directius de la planta de Braun a Esplugues per conèixer els motius del tancament.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut