Investigació sobre el coronavirus en un laboratori
Investigació sobre el coronavirus en un laboratori (Reuters / Carl Racine)

Primers resultats esperançadors d'una vacuna contra la Covid provada en persones

Els primers participants avaluats en l'estudi de la farmacèutica nord-americana Moderna han desenvolupat anticossos contra el coronavirus després de dues dosis

Actualitzat

La farmacèutica nord-americana Moderna ha informat que ha obtingut un resultat "positiu" en una fase preliminar de la vacuna experimental contra la Covid-19 que està investigant, una de les primeres provades en persones. Mentre continuen els assajos, Moderna apunta en un comunicat que el fàrmac "té potencial per impedir la malaltia".

Els 45 participants en l'estudi sobre la vacuna mRNA-1273, dirigit per l'Institut Nacional d'Al·lèrgies i Malalties Infeccioses dels Estats Units (NIAID, en les seves sigles en anglès) van rebre dues dosis de 25, 100 i 250 micrograms. Dels primers vuit partipants de qui s'han obtingut resultats, en tots els casos, van desenvolupar anticossos contra el coronavirus, segons la farmacèutica.

 

 

En el dia 43 de l'estudi, dues setmanes després d'haver rebut la segona dosi, els participants del grup de 25 micrograms presentaven "els nivells d'anticossos vinculants en els nivells vistos en sèrum convalescent", és a dir, en les mostres de sang de persones que s'han recuperat de la malaltia.

Pel que fa al grup de 100 micrograms, "excedien" aquests nivells. La vacuna, doncs, podria generar una immunitat similar a la d'un pacient que ha superat la infecció:

"Les dades provisionals de la fase 1, tot i que preliminars, demostren que la vacuna amb mRNA-1273 desenvolupa una resposta immune de la magnitud causada per la infecció natural, començant amb una dosi tan baixa com 25 micrograms"

Encara no hi ha dades dels participants en l'estudi que van rebre les dosis de 250 micrograms.

Seu dels laboratoris Moderna Therapeutics, a Cambridge, Massachusetts (Reuters / Brian Snyder)

 

La companyia ha assenyalat que aquesta vacuna experimental "ha desenvolupat anticossos neutralitzadors" en vuit dels participants en l'estudi dels grups de 25 i 100 micrograms, els únics dels quals es té dades per ara. Aquests nivells eren equivalents o superiors als que es tenen generalment en sèrum convalescent en el dia 43 de l'estudi.

Segons el cap mèdic de Moderna, Tal Zaks, això permet ser optimistes sobre el potencial de la vacuna:

"Combinats amb l'èxit en la prevenció de la rèplica viral en els pulmons, en un model preclínic en una dosi que va desenvolupar nivells similars d'anticossos neutralitzadors, aquestes dades sostenen la nostra creença que mRNA-1273 té potencial per impedir la malaltia de la Covid-19 i millorar la nostra capacitat de seleccionar una dosi per a assajos clau."

 

Actualment, en total, hi ha en marxa més de 150 projectes sobre vacunes contra el coronavirus. El de la farmacèutica Moderna és un dels vuit que porten a terme assajos clínics en humans, segons la London School of Hygiene and Tropical Medicine.

Els primers assajos en humans d'una vacuna contra el coronavirus van començar a la Xina, on el 14 d'abril es va anunciar l'aprovació d'un assaig en fase 2 de dues vacunes. A Europa, el primer assaig amb humans d'una vacuna va començar el mes d'abril a Oxford.


La farmacèutica es dispara a Wall Street

Després d'anunciar els resultats positius de la fase preliminar de la vacuna, les accions de Moderna s'han disparat un 30% en l'obertura del Nasdaq.

Al començament de la sessió, els títols de la farmacèutica han arribat a enfilar-se fins als 87 dòlars, una revalorització del 30,4% respecte al tancament de divendres passat i un augment del 235% des del mes de març. Poc després, el preu de l'acció ha baixat lleugerament, fins als 79,87 dòlars.
 

 

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Ciència
Anar al contingut