La cineasta Alina Grigore i la productora Gabi Suciu, Concha d'Or per "Blue Moon"

"Blue moon", Concha d'Or en un palmarès a Sant Sebastià que premia el talent femení

El festival de cinema ha atorgat la Concha de Plata a la millor direcció a la danesa Tea Lindeburg, per "As in heaven", i el Premi Especial del Jurat a la francesa Lucile Hadzihalilovic, per "Earwig"

Actualitzat

16 pel·lícules optaven a la Concha d'Or de la 69a edició del Festival de Cinema de Sant Sebastià. Set, menys de la meitat, estaven dirigides per dones. I finalment, la pel·lícula guanyadora ha estat "Blue moon", de l'actriu i cineasta romanesa debutant Alina Grigore (Bucarest, 1984), que s'ha convertit en la cinquena directora que guanya aquest guardó.

Un film del qual el jurat presidit per Dea Kulumbegashvili ha reconegut el "compromís amb el llenguatge cinematogràfic", la valentia i la manera de reflectir "el fantasma de la llibertat i el costat salvatge de la vida".

La pel·lícula és un relat d'atmosfera opressiva a la Romania rural i descriu l'evolució psicològica d'una noia que somia a escapar de la seva família disfuncional i d'un entorn violent.

 

Podi femení

També dues dones han guanyat en dues de les categories oficials més importants del festival de cinema. La danesa Tea Lindeburg s'ha endut amb "As in heaven" la Concha de Plata a la millor direcció per una altra opera prima, ambientada a la Dinamarca rural de finals del segle XIX.

La francesa Lucile Hadzihalilovic, per la seva banda, s'ha endut el Premi Especial del Jurat per "Earwig", un pertorbador conte gòtic.

A més, en la categoria de millor interpretació protagonista (que per primera vegada no distingia entre gènere masculí i femení) hi ha hagut premi ex aequo per a la nord-americana Jessica Chastain ("Los ojos de Tammy Faye") i la danesa Flora Ofelia Hofmann ("As in heaven").

A la llista completa dels guardonats oficials hi ha fins a sis noms de dones en les set categories principals.

La realitzadora danesa Tea Lindeburg i l'actriu Flora Ofelia amb els seus premis

Premi a "Quién lo impide"

Del palmarès que s'ha conegut aquest diumenge cal destacar la Concha de Plata a la millor interpretació de repartiment per als joves protagonistes del film espanyol "Quién lo impide", de Jonás Trueba, un projecte que ha durat cinc anys, a mig camí entre la ficció i el documental.

Candela Recio, Pablo Hoyos, Silvio Aguilar, Pablo Gavira, Claudia Navarro, Marta Casado, Rony-Michelle Pinzaru i Javier Sánchez han agraït un premi que per ells significa, han dit, que se'ls escolta.

Aquest ha estat el premi més important per a un film espanyol en una edició en què se'n presentaven quatre: "El buen patrón", "La abuela", "Maixabel" i la premiada "Quién lo impide".


Segon festival en pandèmia

Aquest ha estat el segon any que el Festival de Sant Sebastià s'ha celebrat en pandèmia per la Covid. Però ha estat més lluït. Durant els nous dies hi han desfilat estrelles internacionals com els Premis Honorífics Marion Cotillard, Johnny Depp i també Jessica Chastain.

També han passat pel festival noms destacats del cinema espanyol com Penélope Cruz, Javier Bardem, Blanca Porillo, Luis Tosar, Alejandro Amenábar, Almudena Amor o Karra Elejalde.

ARXIVAT A:
Cinema
Anar al contingut