El president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso.
El president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso.
Brussel·les

Barroso preveu un "xoc econòmic" a Xipre i reconeix que el país ha estat "molt a prop de la bancarrota"

El president de la CE ha admès que la reestructuració del sector financer provocarà un "xoc econòmic" a l'illa i ha demanat a tots els estats membres de la UE que mostrin solidaritat amb un país.

RedaccióActualitzat
Hores després d'arribar a un acord pel pla de rescat a Xipre, el president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, ha admès que la reestructuració del sector financer provocarà un "xoc econòmic" a l'illa. "Els reptes per a Xipre són immensos, però Xipre pot tenir la UE per donar-li suport", ha dit el president de la Comissió en una breu compareixença.

En qualsevol cas, Barroso ha defensat l'acord entre Xipre i la troica avalat per l'Eurogrup, sense el qual, ha dit, "Xipre s'hauria enfrontat, probablement aquesta setmana, a una suspensió de pagaments desordenada". "Hem estat molt a prop de la bancarrota", ha reconegut. I és que "el model de negoci de Xipre ja no era viable", sobretot després dels problemes del deute públic grec.

Demana solidaritat als estats membres

Per això, el president de la CE ha reclamat a Xipre "mostrar unitat i responsabilitat i en l'aplicació dels acords tancats" i ha demanat "a tots els estats membres de la UE que mostrin solidaritat amb un país que s'enfronta a un repte extraordinari". Com que Xipre té una economia "relativament petita", diu, el responsable de la Comissió creu que si hi ha bona voluntat dels estats membres, algunes inversions d'empreses europees importants o plans dels estats per donar suport a realment a Xipre, l'economia xipriota podrà reactivar-se".

Per la seva banda, Barroso ha anunciat que crearà un grup de treball per ajudar a reorientar el model de creixement xipriota. Aquest grup estarà format per experts de la UE i dels estats membre i prestarà "assistència tècnica" a les autoritats xipriotes en diverses qüestions com la creació de llocs de treball, la millora de la competitivitat o l'ús de les ajudes comunitàries.

Sigui com sigui, Barroso creu que és "molt arriscat" fer previsions econòmiques sobre l'impacte que tindrà el pla de rescat sobre el creixement de l'economia xipriota perquè la situació és "molt incerta" i tot depèn de com s'apliqui el rescat i del "nivell de consens social" a Xipre.
Anar al contingut