Barcelona sumarà places d'escola bressol i potenciarà els espais familiars de criança

Vol duplicar els espais familiars de criança, alguns dels quals seguiran el model socioeducatiu que ja funciona al Raval i ajuda famílies vulnerables

Actualitzat

A Barcelona falten places d'escola bressol. Un dèficit històric que l'Ajuntament vol resoldre. Actualment més de la meitat d'infants menors de tres anys no van a la llar d'infants. Tot i que la ciutat té la xarxa d'escoles bressol municipals més gran de tot l'estat, n'hi ha 102, el nombre de places és del tot insuficient.

El centenar d'escoles bressol de l'Ajuntament només té capacitat per acollir el 20% dels infants. Fins i tot sumant-hi les escoles d'altres titularitats -bàsicament privades- només hi ha places per a un 45% dels nens i nenes de fins a tres anys.

 

 

Segons el pla presentat aquest dijous, l'Ajuntament vol ampliar la xarxa municipal en 13 escoles bressol: 8 seran noves, tot i que 5 ja estaven projectades des del 2016. A banda, es vol integrar a la xarxa municipal les 5 escoles bressol de la Generalitat i, a més llarg termini, s'estudia la fórmula per poder absorbir llars d'infants privades.

Ara hi ha en total unes 8.500 places municipals i l'objectiu és que el 2024 s'arribi a les 9.500 de titularitat municipal. No totes seran noves, ja que s'inclouen les ja existents de la Generalitat.

El pla també preveu potenciar un nou model, que ja funciona al Raval: els espais familiars de criança socioeducatius. 
 

Les escoles bressol, espai de joc i aprenentatge per als infants de 0-3 (CCMA)

Espais familiars de criança

Es tracta de l'espai familiar socioeducatiu que està integrat a l'escola bressol Aurora, al Raval, on hi ha dos espais: un té l'activitat habitual d'una escola bressol i a l'altre, dos cops per setmana, famílies que decideixen no escolaritzar els fills abans dels tres anys venen a fer ús de l'espai, on troben un entorn d'aprenentatge estimulant, moments de socialització i també acompanyament en la criança

"En molts moments de la criança se sent soledat i aquí poden compartir-la amb altres mares, altres famílies, i se senten acompanyades", diu Laura Navarro, que és educadora social en aquest espai familiar socioeducatiu.

"Ella es pot comunicar amb altres nenes i així es pot desenvolupar més" diu Subal Dey Dey, que ha vingut amb la seva filla. O com Guille Santacruz, un pare que troba que "parlar amb les educadores, amb altres pares, és el que té de bonic venir aquí, on es veu tot diferent. Perquè a casa ja saben que no tenim espai".

Aquest és un model pioner a Barcelona: una tercera part de les places de l'espai familiar es reserven a famílies derivades de serveis socials, que poden fer ús de serveis com la bugaderia, la dutxa o el menjador. Momota Munni, una de les usuàries, ho resumeix en poques paraules: "Primer parlar, després joguina i després prendre cafè i després dinar també, és bo".

Els espais de criança també ofereixen servei de dutxa, bugaderia, cuina i menjador (CCMA)

A més, se'ls fa un seguiment estret per part d'un equip que, a banda de les educadores infantils, incorpora una psicòloga, una educadora social i una treballadora familiar.

Elisa Palau, directora de l'espai Aurora, veu en aquest espai familiar una altra utilitat important per a l'escola bressol.

"A l'haver-hi l'espai familiar a l'escola moltes famílies que potser no s'animarien a escolaritzar a 0-3, com que ja veuen que és el mateix espai i som el mateix equip s'animen després a escolaritzar, i això és importantíssim perquè és una franja de població especialment vulnerable que fins ara no s'escolaritzava a 0-3."

L'Ajuntament de Barcelona vol duplicar el nombre d'espais familiars fins a arribar a 32 en els propers 4 anys. I exportar aquest model pilot del Raval a quatre districtes més. El proper curs s'obrirà un nou equipament amb el doble servei d'escola bressol i espai familiar de criança municipal al carrer Roger del barri de Badal de Sants-Montjuïc.

ARXIVAT A:
Educació
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut