Barcelona prohibirà les estufes de combustió a les terrasses, però a partir del 2025

La ciutat francesa de Rennes les ha prohibit des de l'1 de gener

Xavier DuranActualitzat

Des de l'1 de gener, les estufes a les terrasses dels bars i restaurants estan prohibides a la ciutat francesa de Rennes, capital de la Bretanya. A partir del 2025 ho estaran també a Barcelona. Falten cinc anys, però el procés, diuen, serà progressiu.

L'alcalde de Rennes, Marc Hervé, s'ha felicitat que la seva sigui la primera ciutat entre les de més de 200.000 habitants que pren aquesta decisió. La raó és ser exemplars en l'espai públic "amb el repte ecològic que tenim al davant".

La prohibició es va aprovar al juny en el consell municipal, amb una "relativa unanimitat". Havia estat negociada amb l'UMIH, el sindicat de la restauració.

Un intent a París el 2011

La mesura ja s'havia intentat fa anys a París. El 2011 un districte de la capital va voler prohibir les estufes, però el Tribunal de Justícia francès va anul·lar-ho per l'apel·lació dels restauradors.

Arran de la mesura a Rennes, s'ha citat una comparació segons la qual una terrassa equipada amb quatre estufes a gas, enceses a plena potència durant vuit hores, emet tant de carboni com un cotxe que recorri 350 quilòmetres. La comparació no és d'ara, se'n feien ressò alguns mitjans fa deu anys. Es deu a Jean-Marc Jancovici, enginyer i fundador de la consultoria Carbone 4.

A Barcelona falten cinc anys

A Barcelona, la prohibició també està prevista, però a llarg termini: per al 2025. Això s'explica a la guia informativa de la nova ordenança de terrasses, aprovada el 2018.

Així, explica que només poden estar enceses mentre la terrassa estigui ocupada i de l'1 de novembre al 30 d'abril. També estableix que les estufes de gas no es podran encendre en episodis d'alta contaminació.

Finalment, assenyala que "totes les estufes de combustió estaran prohibides a partir de l'1 de gener del 2025". Això deixa la porta oberta a estufes elèctriques, si bé s'hauran d'alimentar amb energies renovables.

La prohibició de fumar a l'interior dels locals ha portat molta més gent a les terrasses i les estufes en són una conseqüència. Però mentre es demana revisar els aïllaments d'habitatges i oficines per no malbaratar ni aire condicionat ni calefacció, semblaria un contrasentit intentar escalfar un espai exterior sense aïllament possible.

ARXIVAT A:
Crisi climàticaEnergiaMedi ambient
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut