Baltimore vol canviar la història de l'art: només compraran obres d'artistes dones
Una sala del Museu d'Art de Baltimore
Baltimore, EUA

Baltimore vol canviar la història de l'art: només compraran obres d'artistes dones

Només l'11% de les obres comprades pels museus dels EUA en els últims 10 anys són d'artistes femenines

Josep Maria CampsActualitzat

El Museu d'Art de Baltimore, als Estats Units, ha decidit que a partir de l'any que ve només comprarà obres creades per dones per a la seva col·lecció permanent.

Segons ha explicat Christopher Bedford, director del museu, la mesura forma part del que han anomenat Visió 2020:

"Jo diria que la Visió 2020 només és una extensió d'un codi ètic que està profundament inserit al museu. Construir una col·lecció permanent és construir una història per sempre."


També exposicions femenines

Aquest canvi de criteri inclou també les exposicions: durant el 2020 n'hi haurà 13 d'autores dones i 7 de temàtiques femenines.

De fet, ja han començat aquesta tardor: ara hi ha una exposició de dones modernistes, i aquest diumenge al vestíbul s'inaugura una instal·lació de Mickalene Thomas:


Només un 11% d'obres de dones

Una dels principals motius per prendre aquestes mesures han estat les conclusions d'una anàlisi sobre les adquisicions dels museus dels EUA dels últims 10 anys.

Segons aquesta anàlisi, divulgada al setembre per la publicació especialitzada ArtnetNews, de les compres fetes entre el 2008 i el 2018 només l'11% eren obres de dones.

Això són 29.000 obres d'un total de 260.000. Pel que fa a exposicions, el percentatge puja una mica, però no gaire: només un 14% han estat d'artistes dones.


El concepte d'"artista"

Asma Naeem, conservadora en cap del Museu de Baltimore, justifica la mesura per aconseguir que el concepte d'artista incorpori la dimensió femenina:

"Si penses en la paraula "artista", hi ha una suposició tàcita que es tracta d'un geni masculí que és, de fet, l'artista. Això es pot veure en el fet que fins i tot les anomenem "dones artistes". No són dones artistes, són artistes."

Segons Naeem, aquesta discriminació positiva "radical" amb les dones és necessària per "corregir el cànon" artístic i perquè la "comunitat artística" en sigui conscient.

L'entrada en vigor de la iniciativa del Museu d'Art de Baltimore coincidirà en el temps amb el centenari de la 19a esmena de la Constitució dels EUA, que va introduir el vot femení.

Entrada del Museu d'Art de Baltimore (Viquipèdia)


Pros i contres

Especialistes consultades per mitjans nord-americans han valorat positivament la iniciativa del museu de Baltimore.

És el cas d'Amelia Jones, de la Universitat del Sud de Califòrnia, en resposta a preguntes de la cadena de notícies CNN ha considerat que caldran dècades, i fins i tot segles, per canviar el cànon actual:

"La compra d'art canvia la naturalesa de les col·leccions permanents. Podríem estar 150 anys comprant només obres de dones i podria començar a notar-se."

Mitjans conservadors, però, han considerat que la discriminació positiva cap a les dones és un pas enrere, perquè asseguren que implica deixar de banda obres d'artistes homes que poden tenir molt d'interès.

I la publicació digital Western Journal ha destacat la contradicció que el museu vulgui fugir de l'expressió "dones artistes", però alhora faci servir aquesta expressió per publicitar les exposicions d'obres femenines.

La reobertura del MoMA

Altres museus dels Estats Units ja han començat a revisar els criteris artístics, com és el cas del famós MoMA, el Museu d'Art Modern de Nova York.

En aquest cas ho han fet fugint del tòpic de l'artista home blanc d'origen europeu, incoporant-hi dones, però també minories ètniques.

Segons la responsable d'aquesta nova etapa del MoMA, Sarah Suzuki, amb això volen ser un reflex més just, plural i acurat de l'art contemporani:

"Hi ha hagut sistemes que han impedit a les dones artistes tenir les mateixes oportunitats que els homes. I a mesura que estudiem més i entenem millor la història som capaços d'incorporar aquestes veus al museu."

  

 

ARXIVAT A:
Igualtat de gènereFeminisme
Anar al contingut