Descobreixen un marcador que podria detectar el risc de desenvolupar Alzheimer 30 anys abans
Nou avenç en la lluita contra l'Alzheimer

Avenç contra l'Alzheimer: podrien detectar el risc de tenir la malaltia 30 anys abans

Investigadors catalans constaten que persones amb antecedents familiars de la malaltia presenten alteracions en la connexió entre el tronc de l'encèfal i el cerebel

RedaccióActualitzat

Nou avenç científic. Investigadors catalans han trobat la connexió neuronal que podria permetre detectar el risc de tenir Alzheimer fins a 30 anys abans que aparegui la malaltia. Un descobriment ambiciós que obre una nova via de prevenció de l'Alzheimer i que continuarà amb més estudis per confirmar els resultats.

Un grup d'investigadors liderats des de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) han demostrat que persones sanes amb antecedents d'Alzheimer a la família presenten alteracions en la comunicació entre el tronc de l'encèfal i el cerebel. Això fa que presentin resultats més baixos de memòria que les persones sense familiars que tinguin la malaltia.

La troballa podria permetre detectar de manera precoç el perill de desenvolupar la malaltia i actuar sobre aquestes àrees per intentar, almenys, endarrerir l'aparició dels primers símptomes, com explica l'investigador principal de l'estudi, Carles Soriano-Mas.

"Podríem estudiar aquest circuit cerebral i podríem mirar com algunes intervencions potser modifiquen aquest circuit. I això ajuda o bé que els símptomes apareguin més tard o bé que aquests símptomes siguin més lleus o bé que la persona, bàsicament, pugui funciona millor fins a una edat molt més avançada de la seva vida."

 

Descobreixen un marcador que podria detectar el risc de desenvolupar Alzheimer 30 anys abans
L'equip investigador: Carles Soriano-Mas, Inés del Cerro i José Manuel Menchón (IDIBELL)

 

Tot plegat obre la porta a estudis posteriors...

"Hauríem de determinar de quina manera l'adopció d'hàbits de vida saludables -com els bons hàbits dietètics, eliminar el tabaquisme o fer exercici físic moderat- podria modular l'activitat d'aquest circuit cerebral."


L'article sobre aquest estudi el publica la revista Journal of Psychiatric Research. A més d'investigadors de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i del Consorci d'Investigació Biomèdica en Xarxa de Salut Mental (CIBERSAM), també hi han participat membres de la Universitat de Barcelona i l'Hospital Universitari de Bellvitge, en col·laboració amb investigadors del centre FLENI de Buenos Aires (Argentina) i del Consorci d'Investigació Biomèdica en Xarxa de Malalties Neurodegeneratives (CIBERNED).


Una lluita constant contra la malaltia

A Catalunya l'alzheimer afecta 45 mil persones
Investigant per poder detectar la malaltia molt abans que aparegui


Als últims temps hi ha hagut avenços destacats per combatre l'Alzheimer. Per exemple un tractament experimental de la farmacèutica Grífols que frena la progressió de la malaltia en els primers estadis. Una teràpia amb albúmina atura el desenvolupament de l'Alzheimer un 60%.

Un estudi, també impulsat des d'aquí, va concloure que variants de gens que predisposen a certes anomalies cardiovasculars també estan implicats en l'Alzheimer i això pot conduir a millors eines de diagnòstic precoç d'aquesta malaltia.

Des del centre de recerca de la Fundació Pasqual Maragall, una investigació va permetre també identificar i prevenir l'Alzheimer en etapes molt inicials. Es va descobrir que en fases molt incipients hi pot haver nivells de proteïna beta amiloide en el cervell més baixos dels que fins ara es consideraven senyals de risc. L'acumulació al cervell de plaques d'aquesta proteïna és una de les lesions neurodegeneratives més característiques de la malaltia.

 

 

ARXIVAT A:
AlzheimerSalutCiència
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut