Laboratoris de Grifols on s'investiga una teràpia per frenar l'Alzheimer
Laboratoris de Grifols on s'investiga una teràpia per frenar l'Alzheimer

Una tècnica experimental frena la progressió de l'Alzheimer en els primers estadis

La farmacèutica catalana Grifols presenta resultats positius d'un assaig clínic contra l'Alzheimer que permet frenar la progressió un 60%

RedaccióActualitzat

La companyia farmacèutica catalana Grifols presenta nous avenços en el tractament contra l'Alzheimer. La seva teràpia amb albúmina frena la progressió de l'Alzheimer un 60%, en els primers estadis de la malaltia. El tractament està encara en una fase experimental i primerenca i encara queda un gran recorregut per poder-se aplicar als pacients.

Grifols ha presentat aquest divendres els resultats positius del seu assaig clínic per fer front a l'Alzheimer en el marc d'una conferència a San Diego, a Califòrnia. Segons un comunicat de la companyia catalana, les dades de l'assaig clínic, anomenat AMBAR, indiquen una "reducció progressiva de la malaltia" en pacients que estan en un estadi lleu i moderat.

Grifols fa més de 15 anys que investiga la substitució del plasma de la sang per combatre l'Alzheimer. Fa un any va començar a obtenir resultats positius amb un tractament experimental: reduir en els malalts la presència de la proteïna beta amiloide, que s'acumula de manera anormal a les cèl·lules del cervell. La major part d'aquesta proteïna circula per la sang fusionada amb l'albúmina. Grífols ha substituït el plasma sanguini dels pacients per una solució amb albúmina nova amb la intenció de netejar la proteïna beta amiloide del cervell.

 

 

496 pacients d'entre 55 i 85 anys amb Alzheimer en estats lleu i moderat de la malaltia, quan ja és evident la demència, han participat en l'assaig clínic que s'ha fet a 41 hospitals europeus i nord-americans. Han mostrat un alentiment en la progressió de la malaltia, segons explica el director mèdic del programa clínic AMBAR de Grifols,  Antonio Páez

"Tant la cognició, les funcions mentals superiors, com les activitats de la vida diària, declinen de forma més lenta en els pacients que han rebut el tractament que en els que no l'han rebut."

La malaltia no s'ha curat, però s'ha frenat entre un 60 i un 70% perquè s'ha registrat l'alentiment de la destrucció de neurones. I això és esperançador perquè actualment hi ha 46 milions de persones amb Alzheimer al món i no existeix un tractament eficaç contra la malaltia.

"Els resultats d'AMBAR són encoratjadors per als pacients amb Alzheimer lleu i moderat. Aquests resultats són fruit de l'esforç de més de 15 anys de rigorosa investigació. La companyia seguirà investigant sobre aquesta malaltia devastadora que afecta milions de pacients al món."

El presdient de Grifols, Víctor Grífols, explica, però, que els resultats són primerencs i que ara caldrà fer el següent pas:

"No és més que el principi d'un altre estudi. Segur que la companyia començarà aviat l'AMBAR 2 amb una aproximació semblant, però amb algunes diferències que creiem que encara poden millorar aquests resultats."

Grifols es reunirà pròximament amb l'Agència del Medicament dels Estats Units (FDA) per discutir el programa d'assaig clínic AMBAR, així com el disseny del pròxim estudi que aprofundirà i complementarà l'assaig que ara ha acabat. 

 

ARXIVAT A:
SalutAlzheimer
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut