395 morts i milers de desplaçats per les inundacions que colpegen Sud-Àfrica
Un pont destruït per la crescuda d'un riu a Ntuzuma, un suburbi de Durban (Reuters/Rogan Ward)

Augmenten fins a 395 les morts per les pitjors inundacions a Sud-àfrica en 60 anys

La intensa pluja, que ha afectat infraestructures clau a la ciutat de Durban, és conseqüència de l'escalfament de l'oceà Índic

RedaccióActualitzat

Almenys 395 persones han mort com a conseqüència de les pluges torrencials i les inundacions dels darrers dies a Sud-àfrica, segons l'últim recompte que s'ha fet públic. Les riuades han tingut lloc a la província de Kwazulu-Natal, al sud-est del país, i han sacsejat amb especial duresa la ciutat de Durban, amb més de 3 milions d'habitants.

Les intenses pluges, que van començar dissabte i són les més intenses a la zona en 60 anys, han afectat més de 40.000 persones --moltes de les quals s'han hagut de desplaçar-- i han deixat un rastre de destrucció al seu pas. Milers de persones han quedat sense subministrament elèctric ni aigua corrent i hi ha hagut danys en molts habitatges i infraestructures clau, com el port de Durban, un dels més grans del continent africà.

 

Segons el Servei Meteorològic de Sud-àfrica, en algunes zones de la província de Kwazulu-Natal van caure 450 mm en 48 hores, gairebé la meitat de la precipitació anual. Lluny de millorar la situació, s'espera que la pluja intensa persistirà durant tota la Setmana Santa.
 

"Una catàstrofe de proporcions enormes"

Durant una cerimònia del Divendres Sant a l'est del país, el president sud-africà, Cyril Ramaphosa, ha qualificat les inundacions de Kwazulu-Natal de "catàstrofe de proporcions enormes, com mai abans s'havien vist al país".

395 morts i milers de desplaçats per les inundacions que colpegen Sud-Àfrica
Cases devastades per les inundacions a KwaNdengezi, Durban (Reuters/Rogan Ward)

El cap d'estat sud-africà, que ha visitat la zona, ha afegit que es tracta d'un fet tràgic i que "el dolor i el patiment dels afectats duraran anys, perquè alguns 'ells acaben de veure com l'aigua s'enduia els seus familiars".

Les autoritats del país han anunciat 1.000 milions de rands sud-africans (63 milions d'euros) en fons d'emergència per ajudar les persones que han quedat sense llar, aigua i electricitat per les inundacions.

El secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, també ha expressat el suport de la institució a les víctimes de les inundacions:

 

Una nova mostra de l'escalfament global

Aquestes inundacions són una mostra de les afectacions provocades pel canvi climàtic. L'escalfament de l'oceà Índic a causa dels gasos d'efecte hivernacle està sacsejant la costa meridional de l'Àfrica amb tempestes i inundacions molt violentes.

La comunitat científica ha avisat que, probablement, aquesta tendència seguirà a l'alça en les properes dècades i activistes locals pel clima han demanat que augmenti la inversió per ajudar les comunitats a preparar-se per a les conseqüències del canvi climàtic.

En la mateixa línia s'ha expressat el president Ramaphosa, que ha dit que "les inundacions i les sequeres, en altres zones de Sud-àfrica, són un senyal del canvi climàtic, per al qual el país ha d'estar preparat".

 

ARXIVAT A:
MeteorologiaÀfrica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut