Augmenten els rescats en espais naturals: 26 el cap de setmana i un miler el 2021

Els Bombers constaten un augment de visitants a la natura amb la pandèmia i alerten de la poca preparació de les excursions per part de moltes persones

RedaccióActualitzat

Els Bombers alerten de la manca de preparació i l'excés de confiança en la tecnologia d'alguns visitants als espais naturals. Aquest any ja han fet més de mil rescats a l'entorn natural. La majoria passen a l'estiu i els caps de setmana, i aquest últim ha estat sobretot intens, amb 26 rescats.

Aquest any, fins diumenge, s'han fet 1.071, un 43% més que el mateix període del 2019, que van ser 749. La gran majoria, a la muntanya, però també al mar, rius i pantans i en espais tan populars i cada cop més visitats, com la muntanya de Montserrat.

"Hi ha hagut un increment d'un 40% dels serveis que fem després de la pandèmia", explica Eduard Sánchez, sergent responsable del grup GRAE de la Seu d'Urgell. "Ja abans de la pandèmia vam notar un increment. Abans de la pandèmia rondàvem els 700 serveis, l'any passat ja es van donar 800 serveis, i aquest any ja portem més de 1.000 serveis."

La majoria són rescats de muntanya i recerca de persones perdudes. Quan reben més avisos és durant el cap de setmana i els mesos de juliol i agost, i la regió on més actuen és la demarcació de Girona.

 

"El fet que hi hagi més gent a la muntanya fa que hi hagi més serveis; no és tant que hi hagi desconeixement o falta de preparació. Simplement, com que hi ha més volum de gent a la muntanya hi ha més serveis", constata Sánchez.

Gran part de les alertes són per lesions lleus, com torçades de turmell, i per desorientacions. "La gent es confia molt amb la tecnologia i quan no coincideix el que veus al GPS amb el que veus físicament, si no t'has fet una idea prèvia sobre el mapa, et desorientes."

Per això recomanen portar sempre el mòbil carregat, preparar la ruta abans de sortir de casa, consultar la meteorologia i anar ben equipat de roba i calçat.

ARXIVAT A:
Medi ambientBombers
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut