Terrenys on s'ha d'axecar el projecte d'hotel a la cala d'Aigua Xelida
Terrenys on s'ha d'axecar el projecte d'hotel a la cala d'Aigua Xelida (CCMA)

Aturat el polèmic pla per construir un hotel a la cala verge d'Aigua Xelida

SOS Costa Brava celebra la decisió d'Urbanisme, que ha reclamat informes complementaris i alerta que el complex és un "negoci turístic devastador" per a aquest pulmó verd del Baix Empordà

La comissió d'Urbanisme de Girona ha suspès el pla de millora que donava llum verda a la construcció d'un hotel de 66 habitacions a la cala d'Aigua Xelida, perquè falten informes. L'Ajuntament de Palafrugell, al Baix Empordà, el va aprovar a finals de gener, en un ple marcat per les protestes de l'entitat ecologista SOS Costa Brava.

Ara, Urbanisme ha tombat el document perquè, segons concreten des del Departament de Territori, faltaven uns informes complementaris que s'han requerit a l'Ajuntament. SOS Costa Brava celebra la decisió "per l'elevat impacte paisatgístic" que suposaria aixecar el complex i qualifica l'hotel d'un "negoci devastador que compromet el futur d'un pulmó verd verge de la Costa Brava".

L'aprovació del pla que permetia tirar endavant l'hotel a la cala de Tamariu ha estat envoltada de polèmica des del principi. El projecte va tirar endavant amb els vots a favor del govern municipal --format pel PSC i Som Gent del Poble--, Junts i Vox. Només s'hi van oposar els Comuns i ERC. Durant el ple, a més, membres de l'entitat ecologista SOS Costa Brava van protestar contra el projecte.

L'hotel projectat a Aigua Xelida té quatre blocs, 66 habitacions, piscina i spa. L'alcalde de Palafrugell, Juli Fernández, en va defensar l'aprovació al·legant que s'havia negociat amb els promotors la reducció del nombre d'habitacions --el projecte inicial en contemplava 150-- i que el consistori no podia afrontar la indemnització de quatre milions d'euros que suposaria aturar-lo. Per frenar-lo, l'Ajuntament havia de fer un replantejament urbanístic i desclassificar el sòl.

Després que el consistori aixequés la moratòria urbanística que permetia tirar endavant l'hotel, SOS Costa Brava va anunciar la presentació d'al·legacions contra el projecte, ja que consideren que "la construcció amenaça 22.000 metres quadrats d'un bosc amb centenars d'exemplars de pi blanc al puig de la Trona, a la frontera entre Palafrugell i Tamariu".

Vistes al mar des dels terrenys on s'ha d'aixecar el nou complex turístic
Vistes al mar des dels terrenys on s'ha d'aixecar el nou complex turístic (CCMA)

"Un negoci turístic devastador", segons SOS Costa Brava

Després que la Comissió Territorial d'Urbanisme de Girona hagi aturat el projecte, l'entitat ecologista ha fet públic un comunicat on celebra el seu informe desfavorable perquè es tracta, asseguren, "d'un negoci devastador" per a aquest pulmó verd:

"SOS Costa Brava sempre ha considerat que es tracta d'un negoci turístic devastador que compromet el futur d'un pulmó verd verge de la Costa Brava, on asseguren que en temporada baixa no hi ha demanda: avalar la construcció del complex destruirà aquest espai."

El grup ecologista insisteix en la necessitat de tirar endavant el Conservatori del Litoral, un organisme públic que es dediqui a comprar terrenys i "salvaguardar la costa amenaçada per la urbanització".  

Moviment de terres a la zona on ha havien començat els treballs de construcció del futur hotel
Moviment de terres a la zona on ha havien començat els treballs de construcció del futur hotel (CCMA)

ERC demana "paralitzar" el projecte

D'altra banda, des d'ERC de Palafrugell, i en espera de saber els detalls del perquè de la suspensió, defensen que "es paralitzi la tramitació del projecte" per minimitzar-lo i reduir-ne l'impacte paisatgístic. Consideren que les característiques del projecte "portaran més massificació", segons ha declarat la portaveu d'ERC, Mònica Alcalà

 

ARXIVAT A:
Medi ambientUrbanisme
Anar al contingut