La façana de l'Institut del Teatre en una imatge d'arxiu
La façana de l'Institut del Teatre en una imatge d'arxiu (ACN/Joana Garreta)

Arxivades les investigacions per presumptes abusos de docents a l'Institut del Teatre

La Fiscalia creu que l'acció penal no està justificada i molts dels fets ja han prescrit

Redacció/Agències

La Fiscalia ha arxivat totes les investigacions per presumptes abusos de poder i assetjament sexual per part de docents a alumnes de l'Institut del Teatre.

La Fiscalia afirma que no resulta justificada l'acció penal i que molts dels fets han prescrit. El cas es va començar a investigar fa un any arran de les instàncies presentades per alumnes i exalumnes del centre.

Una de les investigacions observava la conducta del professor Boris Dausà, expedientat i apartat de les aules pel mateix institut després de detectar "indicis" d'assetjament sexual en el seu comportament, segons ha avançat "El Periódico de Catalunya".

L'Institut del Teatre va obrir una investigació sobre l'assumpte que després va remetre a la Fiscalia, i que aquesta ara arxiva. Tot i reconèixer que el docent va tenir actituds i comportaments de caire sexualitzat respecte l'alumnat, les conductes denunciades no comporten la intervenció del dret penal, segons la Fiscalia.

L'altra investigació abastava una dotzena de professors jubilats, acusats de presumpte assetjament sexual, conductes abusives o abús de poder contra alumnes i exalumnes.

El procediment intern sobre el cas del professor es va obrir arran d'una instància presentada per un estudiant. En el cas dels dotze exprofessors, els noms dels exdocents apareixien en deu instàncies presentades per alumnes i exalumnes entre el febrer i el desembre de l'any passat, i al·ludien a situacions de fa més de vint-i-cinc anys, que podrien haver prescrit.

En ser exdocents l'Institut del Teatre no va obrir cap procediment intern.


Observatori del benestar

L'Institut del Teatre assegura en una nota que està treballant en polítiques de revisió del cànon de gènere, identitat i diversitats, amb l'objectiu d'evitar que es repeteixi en un futur qualsevol tipus d'assetjament o abús de poder, i es garanteixi la seguretat, el respecte i la llibertat a les aules.

En aquest sentit, en el curs 2021-2022 ha continuat oferint sessions de formació sobre assetjament sexual i abús de poder al professorat.

Les denúncies públiques van començar al diari Ara, que es va fer ressò de les acusacions contra l'exprofessor Joan Ollé. Els testimonis i les revelacions de víctimes es van multiplicar a les xarxes sota l'etiqueta #NoÉsTeatre.

 

ARXIVAT A:
Assetjament sexual
Anar al contingut