Barcelona

Artur Mas: "Dilluns que ve signaré el decret de noves eleccions, però tinc temps fins dilluns"

Mas ha dit que la CUP no ha tingut sentit de país en les negociacions: "La presidència de la Generalitat no és una subhasta de peix"

RedaccióActualitzat

El president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, ha afirmat que dilluns firmarà el decret de convocatòria de noves eleccions si la CUP no cedeix en la seva negativa a investir-lo. En una compareixença informativa al Palau de la Generalitat, Mas ha llançat un ultimàtum a la CUP però assegura que no hi haurà nous oferiments:

"Jo dilluns que ve signaré el decret de convocatòria de les noves eleccions a Catalunya, però tinc fins al dia 11 per signar-lo. Què vull dir amb això? Que fins diumenge hi ha temps perquè hi hagi la investidura. Junts pel Sí ha fet tantes ofertes a la CUP que queda clar que no en podem fer més. Cap d'elles ha servit per desbloquejar la investidura."

Artur Mas s'ha adreçat a la CUP dient que encara hi ha un petit marge per a l'acord, però avisa que Junts pel Sí no farà més concessions:

"Aquest no és l'escenari que voldríem, però la meitat de la CUP ho pot evitar (...) Hem tingut tota la paciència del món. Han estat tres mesos intensos de negociacions. L'actitud ha estat totalment positiva. Junts pel Sí ha fet propostes transcendents a la CUP."

Propostes com un full de ruta, un procés constituent o un pla de xoc "ambiciós". Artur Mas ha valorat en tot cas que el 50% de la CUP hagi optat per l'entesa:

"Hi ha molta gent de la CUP que s'ha mogut; altres, no. El seu cap de llista, Antonio Baños, ha plegat. Hi ha persones molt rellevants que discrepen de la decisió (...) Junts pel Sí s'ha mogut, i molt. I en molts temes. La CUP no s'ha mogut amb el qui. Aquesta decisió té conseqüències pràctiques. Això no fa possible començar la legislatura. Calia començar-la. La meitat de la CUP ho ha impedit."

 

 

El president en funcions de la Generalitat acusa la CUP de no tenir sentit de país i admet que ha estat un error haver-hi confiat:

"Vàrem confiar en el sentit de país de la CUP, però ens vam equivocar. El que realment impera és l'esperit revolucionari i a la contra de gairebé tot. L'error de la CUP és de proporcions gegantines. Convertir Catalunya en un estat requereix sumar i no restar, votar i no vetar (...) La meva obsessió ha estat aglutinar, treballar junts amb persones molt diverses perquè és la millor fórmula. Només així es pot construir l'estat català. Imposant la llei per uns pocs no arribarem ni a la cantonada."

Junts pel Sí ho ha intentat tot per arribar a una entesa, però hi ha un límit, ha assenyalat Mas:

"Una cosa és negociar, fer algunes concessions, exercir una presidència d'una manera diferent si voleu, compartir les coses d'una altra manera, sotmetre's de manera voluntària al control del Parlament com no ha fet mai ningú, però, per dignitat, la presidència de la Generalitat no és una subhasta de peix."

En el cas que l'escenari no canviï, Mas admet que les perspectives són complicades:

"Si d'aquí a diumenge no s'ha desbloquejat la investidura, és evident que tenim un repte molt gran, que és com enfoquem unes noves eleccions per donar sortida a aquesta situació d'impàs que tenim. (...) El marge que ara queda és molt petit. Jo no tinc marge de maniobra, no puc allargar-ho."

El cap de l'executiu en funcions ha valorat d'aquesta manera el "no" definitiu de la CUP a la seva investidura. Ho ha fet després de la reunió setmanal del govern, que ha coincidit amb la trobada de la direcció de Junts pel Sí al Parlament per analitzar la situació. En aquesta reunió de la coalició sobiranista, el cap de llista, Raül Romeva, ha demanat a la CUP un "últim intent" per arribar a un acord que desencalli la investidura i permeti evitar eleccions anticipades. Ha advertit, però, que no canviarà la seva proposta ni renunciarà a Artur Mas com a candidat a la presidència.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut