Trump saluda en pujar a l'Air Force One, la setmana passada (Reuters / Carlos Barria)
Trump saluda en pujar a l'Air Force One, la setmana passada (Reuters / Carlos Barria)

Arrenca el segon judici polític a Trump, un "impeachment" històric amb futur incert

L'expresident està acusat d'haver incitat a la insurrecció per l'assalt al Capitoli del 6 de gener

RedaccióActualitzat

Aquest dimarts ha començat el segon judici polític contra Donald Trump al Senat dels Estats Units. L'expresident està acusat d'haver incitat a la insurrecció per l'assalt al Capitoli del 6 de gener. El veredicte s'hauria de saber d'aquí a una setmana. Per declarar-lo culpable, fa falta el vot de dues terceres parts dels senadors, fet que fa molt difícil una condemna.

Aquest "impeachment" s'està convertint també en un debat sobre la constitucionalitat del judici a un president que ja ha acabat el mandat. I també en un debat sobre la llibertat d'expressió. Els demòcrates consideren que l'expresident va anar més enllà d'aquesta llibertat i que les seves proclames van incitar a la insurrecció al Capitoli.

El judici polític ha començat amb els arguments dels congressistes demòcrates que fan el paper de fiscals. També han donat es seus arguments es advocats de Trump. Finalment, els senadors han votat per una majoria - amb els suport sis senadors demòcrates - tirar endavant l'"impeachment".

 

El líder de la minoria republicana al Senat, Mitch McConnell, en una pausa de l'inici de l'impeachment
El líder de la minoria republicana al Senat, Mitch McConnell, en una pausa de l'inici de l'"impeachment" (Reuters/Jonathan Ernst)

Aquest és el primer "impeachment" de la història que es fa contra un expresident. També és el primer cop que un president viu dos judicis polítics.  

Trump -que s'ha negat a declarar- confia que els senadors republicans evitaran que se'l declari culpable. Cal que 17 senadors republicans hi votin a favor i ara mateix els números no són clars.

L'estratègia defensiva de Trump

La defensa al·legarà al judici que Trump sempre va parlar de forma metafòrica en els seus discursos i que, per tant, no va cridar a cap insurrecció. Les seves expressions, per inflamades que fossin, estarien protegides per la llibertat d'expressió.

El segon argument de la defensa serà que el judici és inconstitucional, ja que mai s'ha jutjat al Senat un expresident que ja no està en el càrrec. Per l'acusació i per la majoria d'experts, que no hi hagi precedents no vol dir que no es pugui fer, d'altra forma, diuen, un president al final del seu mandat podria delinquir amb impunitat sabent que mai rendiria comptes.

El judici ciutadà

Les enquestes diuen que un 56% dels nord-americans creuen que s'han de condemnar Trump, 10 punts més que el primer "impeachment" fa un any. Saben que els republicans gairebé segur que l'absoldran, d'aquí que el seu consol sigui que el judici serveixi, com a mínim, per reforçar un estigma de líder insurrecte i perillós que l'acabi fent inviable com a futur candidat.

ARXIVAT A:
Trump Estats Units
Anar al contingut