Argimon, durant l'entrevista amb Laura Rosel a Catalunya Ràdio
Argimon, durant l'entrevista amb Laura Rosel a Catalunya Ràdio

Argimon fa autocrítica: "Amb aquestes xifres, clarament no hem fet bé les coses"

El conseller de Salut admet que ha estat un error permetre grans festivals i donar el missatge que ja s'estava sortint del túnel

Irene Vaqué ReigActualitzat

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, admet errors en la gestió de la pandèmia de les últimes setmanes. En declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio", el conseller ha fet autocrítica:

"Amb aquestes xifres de contagis, clarament no hem fet bé les coses. No es pot pensar que tot està ben fet perquè, si no, no seríem on estem."

 

Arigmon ha afegit que, vist des d'ara, no permetria els grans festivals com el Vida, el Canet Rock o el Cruïlla, malgrat que ha admès que aquest últim va estar "molt ben organitzat" com també ho van ser les proves de l'Apolo i el Sant Jordi, perquè va veure imatges que no li van agradar. El conseller ha dit que va ser un error i ara "no ho repetiria".

Ara bé, sobre l'impacte que hagin tingut en els contagis, s'ha mostrat caut. "Segons les dades preliminars no han tingut un gran impacte, una explosió de contagis", ha avançat. L'error, diu el conseller, ve més pel concepte que es traslladava: "El missatge que estem sortint del final del túnel. Des d'aquest punt de vista el missatge no era el millor", ha argumentat.
 

Confiat en l'aval al toc de queda

Argimon s'ha mostrat confiat que el TSJC avalaria el toc de queda, com ha passat, i ha reconegut que s'haurà d'aplicar durant "setmanes". "Jo espero que no el tombi", ha respost, preguntat pel pla B. En cas de rebuig, "seguiríem amb les mateixes mesures i hauríem de reavaluar si en fan falta més", ha afegit.

Ell no és partidari d'un confinament perimetral perquè creu que no és la millor solució per atacar el principal focus de contagis, que són les trobades socials. "Més que el concepte territorial, hem d'incidir allà on hi ha més contagi, del grup d'edat que més socialitza", ha dit.

Més de 1.000 sanitaris infectats

El conseller ha explicat que hi ha més de 1.000 professionals sanitaris amb la pauta completa de la vacuna que s'han encomanat de Covid i això tensiona també el sistema de l'atenció primària i els hospitals en plena època d'unes vacances molt necessàries perquè estan "esgotats" després de gareibé un any i mig de pandèmia.

Tenint en compte aquest fet, no s'estan denegant vacances "però sí permisos".

A més ha dit que "s'estan incorporant els gestors o assistents clínics, que descarreguen feina i treballen conjuntament amb infermeria i medicina". Els ha xifrat en un miler, dels quals 680 són gestors Covid i 340 gestors d'escoles.


Estudien una segona dosi als contagiats

El titular de Salut ha explicat que s'estan plantejant un canvi en l'estratègia de vacunació, que podria passar per vacunar amb la pauta completa les persones que han passat la malaltia. "Està sobre la taula", ha comentat, igual que si han de fer quarantena o no les persones correctament vacunades que són contacte estret de positiu i que, amb el protocol actual, se la poden estalviar:

Sobre el fet que s'hagi deixat de fer tests als contactes estrets asimptomàtics, Argimon ha justificat que els equips no donaven a l'abast i que, en general, en persones joves sense malalties de base "el que s'ha de fer ja se sap, que és quedar-se a casa" i facilitar, d'aquesta manera, que no se'n ressentin serveis com ara "el control d'una persona diabètica". Ara bé, ha explicat que en alguns casos sí que s'estan fent les proves a persones asimptomàtiques i que caldria analitzar-ho "cas a cas".

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19Toc de quedaDesescalada
Anar al contingut