El ple del Parlament
El ple del Parlament (ACN/Marta Sierra)

L'amnistia, la unitat dels partits i la investidura, en el rerefons de la Diada

Junts i ERC coincideixen a la manifestació de la Diada i comparteixen objectius en la pressió al govern espanyol, però no han estat capaços de construir una estratègia comuna

Laura CatalanActualitzat

La Diada d'aquest any ha tornat a unir tots els actors de l'independentisme, partits i entitats. Les exigències al govern de Pedro Sánchez en la negociació de la investidura de nou farà coincidir Junts i ERC en la manifestació de l'ANC després de l'absència dels republicans l'any passat.

El govern i ERC van decidir no anar a la manifestació de la Diada de l'any passat per considerar que la convocatòria de l'ANC era un atac en tota regla a l'estratègia de Pere Aragonès. Aquest any el president ha anunciat que sí que hi anirà perquè ara la pressió s'ha traslladat al govern espanyol.

També hi anirà la cúpula d'ERC, que coincidirà amb la de Junts. Tots dos partits afronten la negociació amb Pedro Sánchez per la investidura i tenen la mateixa exigència, l'amnistia, com a pas indispensable per asseure's a negociar. Però ni els uns ni els altres han estat capaços de superar les reticències i desconfiances mútues per bastir un front comú en l'estratègia negociadora.

Tant Puigdemont com Junqueras s'han explicat i han posat damunt la taula les condicions per la negociació, però ho han fet per separat alhora que fan crides creuades a la coordinació i la unitat de l'independentisme.

Tant per a Junts com per a Esquerra, els efectes d'aquesta amnistia haurien d'incloure la repressió prèvia a la consulta del 9N.  Des de Junts, Carles Puigdemont, que lidera l'estratègia negociadora del partit, reclama fets davant la desconfiança que li genera la política espanyola, per això insta el govern en funcions de Pedro Sánchez a moure fitxa ja, a través de la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat, un gest que donaria confiança a l'independentisme per engegar la negociació. I és que la tramitació d'una llei d'amnistia requereix una llarga tramitació i a l'independentisme li calen gestos de voluntat política.

Òmnium es mostra optimista amb l'estratègia negociadora, el seu president, Xavier Antich, dona per feta l'amnistia i celebra que "aquells que fa un temps no la contemplaven ara l'estiguin negociant".

Per al president d'ERC, Oriol Junqueras, l'amnistia "és imprescindible però no suficient". ERC coincideix amb Junts que el que definitivament resoldrà el conflicte polític entre Catalunya i l'Estat espanyol serà el referèndum. Un referèndum acordat, l'únic que pot substituir el mandat de l'1-O, diuen, tot i que Puigdemont recorda que el seu partit "no ha renunciat ni renuncia a la unilateralitat".

Una música que agrada a l'ANC, que també desconfia de la política espanyola i fa una crida a la ciutadania a sortir al carrer aquesta Diada i participar de la manifestació amb el lema "Via fora" una expressió medieval que crida a defensar el país i les llibertats.

Per a la presidenta de l'entitat, Dolors Feliu, "la unilateralitat continua sent la via més ferma".

Des de la CUP, Carles Riera assegura que "només amb la mobilització i l'enfrontament amb l'Estat s'avançarà en la resolució del conflicte". Els cupaires, com cada any, organitzaran la manifestació de l'esquerra independentista, però també participaran en la de l'ANC.

ARXIVAT A:
11SProcés catalàJuntsERCANC
Anar al contingut