El president de la Generalitat ha remarcat que el seu partit sí que ha fet propostes per desencallar la situació (EFE/Quique García)

Aragonès aparca la taula de partits fins que "serveixi per avançar i no per tirar enrere"

El president de la Generalitat va proposar a l'octubre trobar-se per debatre sobre l'acord de claredat, però només els Comuns ho van veure amb bons ulls

Redacció/Agències

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha decidit aparcar la taula de partits catalans que havia de debatre l'acord de claredat, la seva proposta de resolució del conflicte polític.

Una taula que ja va néixer coixa, perquè només la defensaven sense condicions Esquerra i els Comuns. Ara, Aragonès diu que l'aparca perquè ha detectat "maniobres curtterministes" d'algun grup de l'oposició, que dificultarien el consens al voltant d'una proposta perquè Catalunya pugui fer un referèndum acordat.

En una entrevista a EFE, Aragonès ha admès que no hi ha un clima propici perquè aquesta reunió serveixi per articular una proposta consensuada per traslladar-la al govern de Pedro Sánchez:

"Una taula de partits ha de servir per avançar, i en aquests moments crec que, veient maniobres curtterministes que s'estan produint, hi hauria el risc que tirés enrere."

En aquest sentit, el president demana a la resta de formacions que facin les seves propostes:

"No hi haurà data si no hi ha continguts. Hi ha una proposta per part meva que és l'acord de claredat. Les altres formacions polítiques tenen l'oportunitat de formular propostes, i de moment no n'hi ha."


Dard a Junts

Preguntat per si la seva al·lusió a les "maniobres a curt termini" es refereix al no de Junts a la llei d'amnistia en la votació de dimarts passat al Congrés, Aragonès ha indicat:

"No hi posaré nom i cognoms, però crec que és evident. Només cal veure què ha passat les últimes setmanes i mesos. Allò que era impossible passa a ser possible, i en allò que estava blindat i on no calia fer cap esmena, acaba havent-hi esmenes a última hora."

Per contra, el president ha reivindicat que és ERC qui fa temps que està "posant sobre la taula solucions" com els indults, l'eliminació del delicte de sedició i, ara, el referèndum pactat.


Crítiques de l'oposició

L'octubre passat, després de rebre un informe d'experts sobre com plantejar un "acord de claredat" a la canadenca per poder organitzar un referèndum d'autodeterminació pactat amb l'Estat, Aragonès va anunciar la intenció de convocar una taula de partits catalans després de la investidura de Pedro Sánchez.

Només ERC i En Comú Podem defensen la idea d'un "acord de claredat", mentre que Junts va deixar clar que no li dona suport i el PSC sosté que la taula de partits catalans ha de servir per abordar qüestions més urgents, com ara la sequera o l'educació, i no per tractar assumptes políticament més controvertits, com ara el referèndum.

Aquest dilluns, coincidint amb les declaracions del president, Junts li ha replicat que "tacticisme és impulsar un acord de claredat després de ser rebutjat pel Parlament per tapar el fracàs de la taula de diàleg", mentre que el PSC ha refermat que "celebrar taules on es portin temes que divideixen la societat no és el més adequat". Finalment, els Comuns han criticat que Aragonès ajorni la taula de partits "per les males relacions" entre ERC i Junts.

ARXIVAT A:
Pere Aragonès
Anar al contingut