Madrid

Aquest dilluns es faran públiques les marques d'oli de gira-sol contaminades per hidrocarburs

L'Agència de Seguretat Alimentària espera fer públiques dilluns les marques d'oli de gira-sol procedents d'Ucraïna i contaminades per hidrocarburs. De moment, Sanitat recomana que no es consumeixi aquest producte malgrat que assegura que "no hi ha risc per a la salut", una posició que des de les organitzacions de consumidors s'ha qualificat de "contradictòria". Des de FACUA-Consumidors en Acció diuen no entendre per què el Ministeri de Sanitat diu que no hi ha perill per a les persones mentre, alhora, recomana que no es consumeixi el producte. Sigui com sigui, ja s'han retirat del mercat de tots els olis de gira-sol per precaució.

Actualitzat

L'Agència de Seguretat Alimentària ha insistit, a través del seu director, que no hi ha "un risc toxicològic agut". José Ignacio Arranz ha explicat que es tracta d'oli de gira-sol embotellat, és a dir, el que es fa servir per fregir, amanir i fer salses. Tot i que la quantitat d'oli de gira-sol importat a Espanya en els darrers mesos és "important", hi ha la certesa "gairebé absoluta que només una petita part està contaminada, però estem pagant el preu de l'agilitat amb què funcionen les xarxes d'alerta", ha dit Arranz.

A l'espera de saber quines marques i partides són les afectades, des de Sanitat s'insisteix que la recomanació de no consumir oli de gira-sol és "reversible i cautelar". A més, es recorda que l'alerta sanitària afecta també altres països europeus, que la importació d'aquest oli procedeix d'exportadors "tradicionals" i que potser la contaminació s'ha pogut produir en un accident de transport o en l'origen.

Des de la companyia catalana Borges, el seu conseller delegat ha assegurat que el consum del seu oli de gira-sol és segur. Josep Pont ha dit que la contaminació anunciada pel Ministeri de Sanitat no afecta Borges "en absolut", ja que controla "tota la cadena de producció, des de la pipa fins a l'oli envasat". La companyia refina l'oli amb llavors pròpies que cultiva en camps d'Extremadura, entre d'altres territoris, i no compra oli ja processat.

L'oli contaminat que s'ha detectat a França conté hidrocarburs alifàtics procedents d'olis minerals. Segons l'Institut de Química Orgànica General, dependent del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), però, els hidrocarburs alifàtics que s'han trobat a l'oli de gira-sol "no són a la llista dels contaminants més tòxics".

Això sí, malgrat que no hi ha risc per a la salut, el fet és que un oli de gira-sol d'origen vegetal no ha de dur aquest tipus d'olis minerals i hidrocarburs alifàtics. "Si el Ministeri ha identificat aquestes remeses, és un problema que està resolt", ha dit la vicedirectora de l'Institut, Begoña Jiménez.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut