Madrid

Sanitat recomana no prendre oli de gira-sol per una possible contaminació

El Ministeri de Sanitat recomana no consumir oli de gira-sol perquè s'ha detectat un cas de contaminació amb hidrocarburs en una partida provinent d'Ucraïna i que va arribar a l'Estat espanyol a partir del mes de febrer. El Ministeri creu que no hi ha risc perquè la majoria d'oli potencialment contaminat ja s'ha retirat de la cadena alimentària i de comercialització, però recomana no consumir-ne perquè no pot garantir que una part del producte sospitós no hagi arribat al mercat. L'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària ja ha fet arribar la informació a les comunitats autònomes.

Actualitzat

L'alerta ha arribat de França, que ahir va notificar a través de la xarxa d'Alerta Comunitària que part de l'oli de gira-sol provinent d'Ucaïna presentava símptomes de contaminació per hidrocarburs procedents d'olis minerals.

El Ministeri de Sanitat apunta que la majoria d'oli potencialment contaminat ja ha estat retirat de la cadena alimentària i de distribució, tot i que no es pot garantir que una part no hagi arribat al consumidor final. Per aquest motiu, i com a mesura de precaució, recomana no consumir aquest producte fins que se sàpiga quines marques s'han pogut veure afectades.

Tot i això, les autoritats també han volgut llançar un missatge de tranquil·litat per a les persones que hagin pogut prendre'n, ja que segons els experts, els nivells de contaminació són "mínims" i no suposen un risc per la salut.
Des de l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició fan una crida als consumidors perquè retinguin l'oli sense consumir-lo, a l'espera d'un informe més exhaustiu sobre les marques que es poden utilitzar sense perill.

Reclamen que s'aturin les vendes

Les associacions de consumidors reclamen al Ministeri que es retiri tot l'oli de gira-sol de les petites i grans superfícies. Tots els col·lectius d'usuaris coincideixen en la necessitat que "s'aturin les vendes d'aquest producte fins que no es coneguin del cert els riscos que comporta". A més, demanen transparència i que s'informi exhaustivament la ciutadania, ja que consideren "contradictori" el missatge que s'ha donat.

Anar al contingut