Catalunya nit

Antony Loewenstein, periodista d'investigació: "Israel prova amb els palestins les armes que exporta"

És autor del llibre "El laboratorio palestino", que ara arriba a les nostres llibreries

Enllaç a altres textos de l'autor

Manel Alías

Director i presentador del "Catalunya nit" de Catalunya Ràdio

@ManelAlias
Actualitzat

El llibre d'aquest periodista australià ha causat sensació, tant al seu país com arreu. A "El laboratorio palestino" (Capitán Swing), Antony Loewenstein assegura que la indústria armamentística d'Israel, una de les més potents del món, aprofita l'ocupació a Cisjordània i la Franja de Gaza per estrenar i perfeccionar els seus productes, que després ven als mercats internacionals sota el lema "provat en el camp de batalla".

N'ha parlat, en aquesta conversa amb Manel Alías, al programa "Catalunya nit" de Catalunya Ràdio.
 

Manel Alías: Has dedicat 300 pàgines a explicar i documentar com els territoris palestins són un laboratori per a Israel. De quina manera Israel utilitza Palestina com a banc de proves?

Antony Loewenstein: Una de les raons per les quals volia escriure aquest llibre era per ensenyar a la gent d'arreu del món com Israel s'ha desenvolupat durant dècades aprofitant l'ocupació militar més llarga de l'època moderna. Israel ha passat dècades desenvolupant grans quantitats d'eines i tecnologies per reprimir els palestins tant a Cisjordània com a Gaza. Coses com drons, programaris espia com Pegasus --que va ser un gran problema al vostre país i en altres--, tecnologies de recollida de dades biomètriques, de reconeixement de cares i moltes altres eines. I totes aquestes eines es posen a prova amb els palestins i després Israel o les empreses privades israelianes les venen a gran quantitat de països d'arreu del món i s'anuncien com a "provades en el camp de batalla". Això vol dir provades amb els palestins, i a moltes nacions del món els agrada aquesta idea. Això passa des de fa més de mig segle i ara mateix és el que està passant a Gaza.


MA: Això és una violació de la llei i dels drets humans.

AL:  És una violació total, vull dir que l'ocupació en si mateixa és una violació dels drets humans, és una ocupació il·legal des del primer dia. La gent sovint pensa que l'ocupació va començar el 1967, quan Israel va prendre el control de Cisjordània, Gaza, Jerusalem Est i el Sinaí i això és cert fins a un cert punt, perquè en molts aspectes l'ocupació diria que va començar el 1948, perquè entre el 1948 i el 1967 als palestins se'ls tractava com a ciutadans de segona classe, no eren iguals que els jueus, per tant la violació dels drets humans ha estat absolutament grotesca i durant molt de temps. I ho dic així de clar perquè soc jueu, no religiós, però jueu. I Israel està fent tot això en el meu nom perquè assegura que parla en nom de tots els jueus. Crec que és important que la gent d'aquí tingui clar que hi ha molts jueus d'arreu del món que no donen suport al que està passant a Palestina, ja molt abans del 7 d'octubre.


MA: Precisament, al prefaci del llibre expliques que els teus avis van anar a Austràlia fugint del nazisme a Alemanya. I ara, davant del que el govern de Benjamin Netanyahu està fent, tu dius "no en el meu nom, no en el nom dels jueus". Però hi ha prou dissidents jueus que diuen no? 

AL:  M'agradaria que en fossin més. Però amb la creació d'Israel el 1948, i sobretot després del 1967, lamentablement per a molts jueus i moltes comunitats jueves d'arreu del món --parlo dels EUA, el Regne Unit, parts d'Europa, Austràlia, o Israel mateix-- s'ha substituit el país per la religió. És a dir, el país s'ha convertit en la religió i ha substituït l'anomenada religió secular. Així que per a molta gent Israel s'ha convertit en aquesta religió i, per tant, en la història d'ascendència jueva. 

 

MA: Com entens el suport incondicional dels Estats Units, de Joe Biden, a Israel? 

AL: És depriment, però lamentablement no és cap sorpresa. A més, és el mateix a gran part d'Occident. Espanya i Irlanda, dins d'Europa, són una excepció notable. Però a part d'aquests dos estats europeus, pràcticament tot el món occidental --els EUA, gran part d'Europa, el Canadà, Nova Zelanda o Austràlia-- donen suport a Israel. 

Els Estats Units, òbviament, són el jugador clau, perquè són una superpotència. Hi ha diferents raons: Biden és un home gran i té una visió romàntica francament racista d'Israel, com una mena de terra nascuda en les cendres de l'Holocaust, i no és capaç de veure els palestins com a éssers humans iguals, que tenen els mateixos drets. Per ell els jueus valen una mica més, la sang jueva val més. I també s'ha fet una gran campanya de demonització durant dècades i dècades contra els palestins a gran part d'Occident, ja abans de l'11 de setembre del 2001, però l'11S ho va empitjorar, amb la demonització de tots els musulmans i tràgicament també dels palestins. A més, gran part d'Occident veu Israel com una ànima bessona ideològica i el que vull dir amb això és que veuen Israel com un país que realment representa gairebé l'últim lloc avançat colonial de l'imperi d'Occident.

Antony Loewenstein ha conversat amb Manel Alías al 'Catalunya nit'
Antony Loewenstein ha conversat amb Manel Alías al "Catalunya nit" (3Cat)

MA: Tornem al laboratori que has descrit al teu llibre, aquesta tecnologia que Israel prova a Palestina i que s'exporta a altres països. Quin tipus de països són, són països autoritaris? 

AL: Són tants, que de vegades és més fàcil dir quins no han comprat aquest tipus de tecnologia a Israel. Estem parlant d'uns 125 o 140 països, en realitat no ho sé, però són la majoria dels països del planeta. I això no és dels últims anys, sinó de les últimes dècades. Per exemple, gran part d'Europa ha comprat el programari espia Pegasus: Espanya, Hongria, Grècia o França. La majoria dels països europeus han utilitzat Pegasus o algun programa similar. També molts països de l'Amèrica Llatina, tant abans com ara. Mèxic és l'usuari més important de Pegasus al món. 


MA: També parles molt de l'Índia i de les seves bones relacions amb Israel. Què uneix aquests dos països? 

AL: L'Índia, que suposadament és la democràcia més gran del món, el país més poblat del món --ara que ha passat davant de la Xina--, s'està convertint de manera inquietant en un país fonamentalista hindú de la mà del primer ministre Modi, on ara hi ha pogroms contra els musulmans. L'Índia no està fent el que està fent per Israel, però en els darrers 10 anys, des que Modi va arribar al poder el 2014, hi ha hagut una aliança creixent, relacions molt estretes entre els dos països, de manera que l'Índia compra grans quantitats d'armes a Israel. 

Els alts funcionaris indis m'han dit com admiren el que fa Israel a Gaza o Cisjordània i que ho voldrien copiar al Caixmir, la part de majoria musulmana de l'Índia. Per tant, aquí tenim una aliança, realment inquietant, que jo anomeno etniconacionalista, construïda per nacions com l'Índia, Israel o Hongria, i la llista segueix amb nacions que volen que un grup estigui per sobre d'un altre --cristians, musulmans, jueus, sigui el que sigui-- i moltes d'aquestes aliances s'han de denunciar.


MA: Com dius, el programari espia Pegasus és molt conegut aquí perquè va infectar els telèfons dels líders independentistes i també el del president espanyol. Ningú se'n fa responsable, de l'espionatge amb Pegasus?
 

AL: No hi ha dubte que Pegasus es va utilitzar àmpliament al vostre país contra els polítics catalans, periodistes i d'altres, però no hi ha hagut mai cap assumpció de responsabilitats, ni tampoc hi ha hagut justícia, mai ningú no ha hagut de donar explicacions. Pel que sé, tot continua en una mena de llimbs, i tampoc no és clar si encara s'està fent servir. Crec que gairebé segur que ho continuen fent, però potser no és Pegasus, pot ser que sigui una altra cosa.

Hi ha moltes altres empreses israelianes que estan fent coses molt semblants. L'empresa que està al darrere de Pegasus, el grup NSO, ha anat a la baixa en els últims anys, però altres empreses israelianes rivals han guanyat mercat fent exactament el mateix.

Vehicles de combat de l'exèrcit israelià a la Franja
Vehicles de combat de l'exèrcit israelià a la Franja (Reuters)

MA: A més del programari espia, quines altres tecnologies o armes està provant Israel a Palestina?

AL: Els drons en són una d'important. Israel ha estat un líder mundial en drons els últims 15 anys i exporta grans quantitats de drons d'atac, drons suïcides. Ho hem vist amb els atacs a Gaza.

Israel ha estat utilitzant una cosa que es diu "quadcòpter", que essencialment és un dron equipat amb armes per matar gent. Molts palestins, inclosos metges, i altres testimonis ho han explicat, no en un jutjat sinó als mitjans de comunicació, i a les xarxes socials. Han parlat de com estan veient els impactes d'aquestes armes, que sovint no havien vist abans. Hi ha hagut també gossos robot que s'han provat a Gaza. Els hem vist de manera molt inquietant i sofisticada. Semblen gossos mecànics i bàsicament poden portar armes i càmeres de vigilància.


MA: Israel també fa servir la intel·ligència artificial en les seves armes de guerra?

AL:  Potser heu sentit a parlar del programa Gospel, que és el nom que els funcionaris israelians donen a una eina amb intel·ligència artificial que utilitzen per atacar en concret presumptes terroristes a Gaza, però que, en realitat, com hem vist els últims 6 mesos, té com a objectiu provocar una carnisseria. 

El que fa el Gospel és recopilar informació d'una sèrie de fonts --fonts d'intel·ligència, fonts humanes...-- i la intel·ligència artificial estableix els objectius. Per descomptat, se'ns diu que això és per protegir els civils, però és ben al contrari, com hem vist a Gaza. No van darrere d'un terrorista sinó de tot un bloc d'apartaments, que era una infraestructura civil i, per tant, és una violació de les lleis internacionals. Em preocupa que aquest tipus d'eines acabin aviat apareixent en altres conflictes, perquè moltes nacions miren el que Israel està fent a Gaza, no pas amb horror, sinó amb admiració.


MA: M'imagino que tot això aporta molts diners i poder a Israel: creus que la guerra que ara té lloc a Gaza farà créixer encara més aquesta indústria?

AL: Crec que Israel guanyarà molts diners amb això, malgrat la catàstrofe de la intel·ligència israeliana del 7 d'octubre, que va ser un desastre governamental i de la intel·ligència militar, ja que els militants de Hamas van passar l'anomenada tanca fronterera i van matar molts israelians. 

Les últimes xifres que tenim de vendes d'armes són del 2022. No tenim les xifres de l'any passat, que sortiran aviat. La xifra del 2022, que ja va ser després de la invasió russa d'Ucraïna al febrer, va ser de 12.500 milions de dòlars, una quantitat enorme de diners. I el 24% d'aquests diners eren de les autocràcies àrabs, com ara els Emirats Àrabs Units, Bahrain, l'Aràbia Saudita, etc. I estic bastant segur que les xifres del 2023 i potser fins i tot les d'aquest any --que les tindrem d'aquí un any i mig-- probablement seran molt més altes perquè moltes nacions europees van anar a Israel després de la invasió russa: estaven desesperades per comprar escuts de defensa de míssils i altres armes diverses, pel que pensaven que podia ser un potencial atac rus al seu propi territori. 

Les nacions que ens agradaria pensar que són solidàries amb Palestina no estan tallant els vincles amb Israel i no ho faran, perquè volen el programari espia més sofisticat i la millor tecnologia de vigilància per reprimir el seu propi poble i això els ho proporciona Israel.

ARXIVAT A:
IsraelPalestinaGazaGuerra a Gaza
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut