Barcelona

Anicet Cosialls, Blanquerna i l'institut Esteve Terradas, Premis Catalunya d'Educació 2009

L'institut Esteve Terradas de Cornellà, l'escola de mestres Blanquerna i el fundador d'aquesta escola, embrió de l'actual Universitat Ramon Llull, el salesià Francesc Riu, són algunes de les institucions i persones guardonades amb els Premis Catalunya d'Educació 2009. Aquests guardons, creats el 2001 pel Departament d'Educació de la Generalitat, reconeixen la trajectòria i la tasca professional de mestres, professors, centres educatius i institucions en l'àmbit de l'ensenyament. El Premi Marta Mata per a mestres i professors, dotat amb 12.000 euros, ha recaigut en Anicet Cosialls pel seu esforç per divulgar la ciència entre els més joves.

Actualitzat
El jurat del premi ha valorat la tasca d'Anicet Cosialls com a "intensa i innovadora" dins l'aula, cosa que l'ha convertit en un referent de bones pràctiques en les assignatures de física i química, segons un comunicat d'Educació. Membre actiu del moviment d'innovació educativa de les Terres de Lleida, destaca la seva tasca com a promotor i organitzador de la jornada Ciència al carrer, que se celebra cada any a Lleida.

L'institut Esteve Terradas i Illa de Cornellà de Llobregat també ha guanyat 12.000 euros del premi en la categoria de centres educatius, ja que el jurat ha valorat el seu treball innovador i la seva estreta col·laboració amb més de 250 empreses del territori. Aquest centre educatiu, que va començar el seu camí el 1976 impartint formació professional i que ha ampliat la seva oferta a l'ESO i el batxillerat, ha apostat a més per la incorporació de les noves tecnologies a les aules i la millora del coneixement de les llengües estrangeres.

En la categoria d'institucions, ha resultat premiada amb 6.000 euros l'Escola de Mestres Blanquerna perquè és un referent en la formació del professorat quan es compleixen ara 60 anys del seu naixement. De la primera Escola de Magisteri de l'Església, creada el 1948, han sorgit, entre d'altres, les actuals facultats de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport de la Universitat Ramon Llull, a més de Blanquerna.

Precisament, Francesc Riu, un dels fundadors d'aquest centre, embrió de l'actual URL, una de les universitats privades catalanes, l'han distingit amb el premi extraordinari per la seva trajectòria i la seva dedicació especial a la formació de personal directiu. Aquest religiós, salesià, mestre i llicenciat en Ciències Químiques, ha destacat com a formador del personal directiu i del professorat de centres escolars. Durant gairebé trenta anys, del 1977 al 2005, Riu va ser a més secretari general de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya, que aglutina centres escolars concertats, des de la qual va treballar per la renovació d'aquestes escoles.

El conseller d'Educació, Ernest Maragall, ha anunciat el nom dels premiats coincidint amb la celebració el 5 d'octubre del Dia Mundial del Docent, declarat per la UNESCO. Els guanyadors recolliran els seus guardons en una cerimònia que tindrà lloc el pròxim 9 de novembre a l'Auditori de Barcelona, en què a més es lliuraran altres premis que també concedeix el Departament d'Educació, com els Premis Extraordinaris de Batxillerat, el Premi Pere Calders o el del Concurs d'Oratòria en llengües estrangeres.

El jurat dels premis, presidit per Ernest Maragall, està integrat, entre d'altres, per representants del Consell Escolar de Catalunya, les universitats catalanes, les federacions i associacions de municipis de Catalunya i la Federació d'Associacions de Pares i Mares d'Alumnes, així com organitzacions sindicals i professionals.
Anar al contingut