Andorra relaxa el confinament per cases parell o senar i per franges horàries

Es podrà sortir una hora al dia a córrer o a passejar amb la família i les persones grans tenen reservat l'espai entre les 11 del matí i les dues de la tarda

Sílvia MateuActualitzat

Els andorrans que visquin en una casa amb número parell estan de sort perquè aquest dijous, 16 d'abril, poden sortir a estirar les cames i que els toqui una mica l'aire. Els que visquin en una casa amb número senar hauran d'esperar a divendres.

Andorra estrena un pla de sortides perquè tothom pugui disposar d'una hora de lleure fora de casa en dies alterns i de manera molt ordenada. Els únics que no podran gaudir d'aquestes excepcions al confinament són els que tinguin la Covid-19, tinguin símptomes o estiguin en quarantena.

Oficialment, encara hi ha confinament. Però, amb 33 morts per coronavirus i prop de 700 positius, la corba d'infeccions al Principat ha començat a aplanar-se i les autoritats creuen que ha arribat el moment de relaxar-lo.

El programa dissenyat pel govern andorrà divideix la població segons el número de l'edifici on viu i també distribueix les activitats per franges horàries, que ha explicat el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet: es pot sortir a córrer o fer exercici de 6.00 a 9.00 i de 19.00 a 21.00; passejar o anar a comprar de 9.00 a 11.00 i de 14.00 a 19.00 i es reserva la franja del migdia, d'11.00 a 14.00, per a les persones més grans de 70 anys i persones vulnerables.

 

 

No totes les cases tenen números i el pla també ho té en compte: seguirà el criteri alfabètic del nom i de la lletra A a la M se'ls atorgaran els dies parells i de la N a la Z els imparells.

 

Normes i recomanacions

Al carrer, s'haurà d'anar amb mascareta per evitar la propagació del virus i mantenir una distància de seguretat de quatre metres amb les altres persones. La distància màxima recorreguda des del domicili no pot superar els dos quilòmetres.

Està permès passejar amb un màxim de cinc persones que convisquin al mateix domicili. Es demana preferentment fer-ho sol.

No es pot anar ni amb cotxe ni amb bicicleta ni fer cap esport de risc, per evitar accidents que tensionin el sistema sanitari.

 

Es recomana rentar-se bé les mans abans de sortir de casa i a la tornada, així com utilitzar les escales en lloc de l'ascensor sempre que sigui possible.

Per evitar contagis, no es poden fer servir els equipaments esportius i lúdics dels parcs i zones enjardinades i es demana no tocar el mobiliari urbà amb les mans. Els bancs es reserven per a les persones grans i vulnerables i, abans de la seva hora de sortida, s'hauran desinfectat.

Si l'experiència funciona, es podria ampliar les pròximes setmanes.


Dies alterns a municipis espanyols

Aquesta distribució dels ciutadans segons el número del portal on viuen també l'han aplicat alguns ajuntaments espanyols. En aquest cas, per recomanar sortir a comprar i evitar aglomeracions. Ho han fet, per exemple, al municipi madrileny de Tres Cantos o als sevillans de La Rinconada i Gines.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Estat d'alarma
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut