Pamplona

Amb la socialista María Chivite, el PSN torna a governar Navarra després de 23 anys

Chivite ha guanyat per majoria simple gràcies a l'abstenció de cinc dels diputats d'EH Bildu, un gest criticat per la dreta, que ha acusat els socialistes de cínics per beneficiar-se de l'abstenció abertzale

RedaccióActualitzat

La socialista María Chivite (Cintruénigo, 1978) és la nova presidenta de Navarra. Ha fet falta arribar a la segona votació perquè ahir no es va aconseguir la majoria absoluta.

Aquest divendres, n'hi havia prou amb la majoria simple, que ha estat possible per l'abstenció de cinc dels diputats d'EH Bildu. Un gest fortament criticat per la dreta, que ha acusat els socialistes de cínics per beneficiar-se de l'abstenció abertzale.

A més del Partit Socialista, hi han votat a favor Geroa Bai, Unides Podem i Izquierda-Ezkerra. En contra hi ha votat Navarra Suma, la llista conjunta d'UPN, el PP i Ciutadans.

Tornen els socialistes a la Comunitat Foral

Amb aquesta elecció, Chivite situa els socialistes de nou a la Comunitat Foral de Navarra després de 23 anys.

La líder del PSN, que va començar com a regidora a la seva localitat natal, ha convençut Ferraz que li permeti pactar amb els nacionalistes.

María Chivite, en sintonia amb el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va ser triada el 2003 regidora a la seva localitat natal i des de llavors ha estat parlamentària foral el 2007, senadora el 2011, secretària general del PSN el 2014 i parlamentària foral el 2015.

La socialista promet "treball i diàleg" a Navarra

María Chivite ha promès aquest divendres "treball i diàleg" després de ser elegida presidenta de Navarra. En declaracions als mitjans de comunicació, Chivite ha agraït al PSN, Geroa Bai, Podem i Esquerra-Ezkerra el seu suport a la cambra, on li han donat els seus vots "per millorar la nostra comunitat".

Chivite els ha agraït en aquest sentit "la voluntat que sempre hi ha hagut per arribar a acords" al voltant d'un programa "per construir i per frenar la desigualtat" social i econòmica a Navarra.

La presidenta electa de Navarra, que prendrà possessió del càrrec dimarts que ve, ha promès "diàleg sobretot per conviure".

Anar al contingut