Álvarez de Toledo es refereix a Pablo Iglesias com a "fill d'un terrorista"
"Vostè pertanya a l'aristocràcia del crim polític", ha etzibat Cayetana Álvarez de Toledo a Pablo Iglesias

Álvarez de Toledo titlla Iglesias de "fill d'un terrorista" en un debat agre al Congrés

El líder d'Unides Podem recomanarà al seu pare que denunciï la diputada del PP

RedaccióActualitzat

El dirigent d'Unides Podem, Pablo Iglesias, ha advertit a la diputada del PP Cayetana Álvarez de Toledo que s'exposa a accions legals per haver-lo definit com "el fill d'un terrorista", en referència a la militància al Front Revolucionari Antifeixista Patriota (FRAP), organització que, al final de la dictadura, va atemptar contra policies.

Ha estat durant la sessió de control al govern, quan la representant del PP ha intervingut arran de l'acord del PSOE i Unides Podem i amb Bildu per derogar la reforma laboral. Un debat agre en el primer dels deu dies de dol oficial per les víctimes de la Covid-19. 

Álvarez de Toledo s'ha referit a Iglesias com a "ruc de Troia de la democràcia", paraules que el secretari general de Podem ha replicat amb un "és molt més digne ser un ruc de Troia que ser marquès". Álvarez de Toledo s'hi ha tornat referint-se al pare d'Iglesias com a "terrorista":

"Ha fet referència al meu títol. Els fills no som responsables dels nostres pares. Primera i última vegada que l'hi dic, vostè és el fill d'un terrorista. A aquesta aristocràtica pertany vostè, a la del crim polític."

 

Pablo Iglesias aconsellarà al seu pare que emprengui accions legals contra la portaveu del PP al Congrés (EFE/Chema Moya)

 

Iglesias ha entomat les paraules sense perdre la calma, però advertint a Álvarez de Toledo, a la qual s'ha anat referint com a "senyora marquesa", que s'exposa a una querella:

"Senyora marquesa, si pensa vostè que dient terrorista al meu pare em provocarà i aconseguirà que perdi les bones maneres, s'equivoca.

Vostè acaba de cometre un delicte aquí, en aquesta tribuna. Només algú amb títols nobiliaris és capaç de creure's amb la impunitat de poder dir terrorista a algú i que li surti gratis. Per tant, invitaré el meu senyor pare que exerceixi les accions oportunes."

En una piulada, Iglesias ha recordat que el periodista i actual eurodiputat de Vox Hermann Tertsch ja va ser condemnat per una acusació com la que s'ha sentit en seu parlamentària.

 


Álvarez de Toledo es referma en l'acusació

La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ha demanat a la portaveu del PP si "per favor" volia retirar les paraules del diari de sessions. Ella s'ha limitat a respondre que Francisco Javier Iglesias "era militant del FRAP" i no les ha retirat. Ho ha fet ensenyant un article d'Iglesias que ha difós a Twitter.


Malgrat la negativa, Batet ha ordenat fer-ho enmig de protestes a la bancada del PP.

A banda de "fill d'un terrorista", Álvarez de Toledo ha dedicat a Iglesias un reguitzell d'acusacions, com ara "ambaixador d'ETA-Batasuna al govern", "deixeble dels ayatollahs de l'Iran", "fill adoptiu de Chávez i Maduro" o "prima de risc espanyola".

Li ha etzibat que el govern de coalició pretén "aixecar un règim autoritari d'esquerra" i ha definit la destitució del cap de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos com una "operació digna d'una dictadura". També ha considerat que Iglesias "legitima la violència i, fins i tot, la practica" pels escarnis i "amenaces" a la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso.

Álvarez de Toledo i Casado parlen durant el ple del Congrés (EFE/Chema Moya)

 

Davant aquest discurs, Pablo Iglesias ha manifestat que el Partit Comunista d'Espanya "forma part de l'ADN de la democràcia i la Constitució", mentre que el PP prové d'un partit fundat per un ministre de Franco que va signar sentències de mort i que alguns dels seus dirigents es van oposar a la Constitució.

Tot i recomanar a Pablo Casado que "consulti amb el coixí" aquesta posició "d'ultradreta", Iglesias ha afirmat que estendran la mà al PP "tot i que siguin corruptes i un partit fundat per ministres de la dictadura" perquè "col·laborin" en la defensa dels serveis públics:

"Malgrat que siguin corruptes, de les seves mentides, que s'allunyin de la Constitució i de la immundícia que representa que vagin de la mà amb la ultradreta els oferirem la mà perquè això és defensar Espanya"


Podem, els comuns i Més País han sortit en defensa d'Iglesias. El diputat Jaume Asens ha considerat que Álvarez de Toledo ha menyspreat no només el pare d'Iglesias, sinó "la memòria dels lluitadors antifranquistes d'aquest país". I ha coincidit amb el líder de Més País, Íñigo Errejón, que ha reclamat als "privilegiats" que respectin "els que van donar la vida per la democràcia".

 

 

 

ARXIVAT A:
PPUnides PodemPablo IglesiasCayetana Álvarez de Toledo
Anar al contingut