Almenys 51 persones migrants moren per calor i asfíxia dins un camió a Texas

Les víctimes, i 11 persones més que han traslladat a diferents hospitals, volien entrar als Estats Units des de Mèxic

RedaccióActualitzat

Intentaven entrar als Estats Units des de Mèxic, apilats en un camió. Eren una seixantena de persones. 51 han mort asfixiades i 11 més, entre les quals quatre menors, han estat traslladades a un hospital, pel cop de calor i l'esgotament.

Per ara, hi ha tres detinguts. Els fets s'investiguen com un cas de tràfic de persones.

Ha passat aquest dilluns, a San Antonio, Texas, a la frontera nord-americana. Segons ha explicat el cap dels Bombers, Charles Hood, s'han trobat "piles de cossos" i no semblava que tinguessin ni aigua dins del camió, que estava aturat al costat de les vies d'un ferrocarril, als afores de la ciutat.

"Era un tràiler refrigerat, però no hi havia cap aparell d'aire condicionat visible. Sembla que formaven part d'una possible operació de contraban de persones (...). Havien estat allà durant potser un parell de dies. No havien estat alimentats ni cuidats. No els havien donat aigua ni menjar ni res per l'estil i òbviament estaven intentant aconseguir ajuda."

Les temperatures a San Antonio, a uns 250 km de la frontera amb Mèxic, van enfilar-se dilluns fins als 39 graus i la humitat era elevada.

El cap de la policia, William McManus, ha detallat que una persona que treballava en un edifici pròxim ha sentit un crit d'auxili, ha sortit i s'ha trobat les portes del vehicle parcialment obertes. Quan ha mirat a dins, ha vist els cadàvers.


De 46 a 51 víctimes mortals

En un principi s'han comptabilitzat 46 morts, que han pujat a 51 a última hora d'aquest dimarts, hora catalana. Ho ha explicat Rebecca Clay-Flores, comissionada del districte 1 del comtat de Bexar, que ha precisat que 39 de les víctimes mortals eren homes i 12 dones, i que 34 ja han estat identificades.

Segons ha dit el president de Mèxic, Andrés Manuel López Obrador, 22 de les víctimes mortals eren mexicans, i hi hauria també dos ciutadans d'Hondures, i 7 de Guatemala. Entre aquests 7 hi hauria dues nenes, i el pare ho hauria confirmat als mitjans.

Aquesta és la tragèdia més gran que hi ha hagut en les últimes dècades als Estats Units amb migrants que intentaven entrar al país.

També hi ha una desena de ferits (Reuters/Kaylee Greenlee Beal)

La carretera I-35, a tocar d'on s'ha descobert el camió, travessa San Antonio des de la frontera amb Mèxic i és un passadís de contraban popular, segons ha declarat a Reuters Jack Staton, un antic alt funcionari de la unitat d'investigació del servei de control de duanes, retirat al desembre.

El juliol del 2017, 10 persones van morir després de ser transportades en un tràiler descobert per la policia de San Antonio en un aparcament. El conductor va ser condemnat l'any següent a cadena perpètua pel seu paper en l'operació de contraban.

El desembre passat, 55 persones van morir quan el camió que els transportava de manera clandestina va bolcar a l'estat de Chiapas, al sud-est de Mèxic. Un mes abans, interceptaven a Mèxic dos tràilers amb 600 migrants amuntegats que volien arribar als EUA.

ARXIVAT A:
MigracionsEstats UnitsMèxic
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut