L'esllavissada ha sepultat un tram de carretera quan hi circulaven diversos vehicles (Reuters/Colombian Civil Defense)

Almenys 34 morts en una esllavissada a Colòmbia que ha sepultat diversos vehicles

Colòmbia viu la pitjor temporada de pluges en 40 anys, pel fenomen de la Niña, que els científics alerten que serà més freqüent per la crisi climàtica

RedaccióActualitzat

Almenys 34 persones han mort, i 9 més han resultat ferides, a Colòmbia, a causa d'una esllavissada que aquest diumenge va afectar diversos vehicles, entre els quals un autobús amb una trentena de passatgers.

Entre les víctimes mortals hi ha vuit menors, segons han informat els serveis d'emergència colombians (UNGRD, sigla de la Unitat Nacional per a la Gestió del Risc de Desastres).

Quatre dels ferits estan crítics, ha explicat el ministre de l'Interior i portaveu del govern, Alfonso Prada.

De matinada, en un missatge a Twitter amb un primer balanç de víctimes, el president colombià, Gustavo Petro, ha expressat "solidaritat amb les famílies de les víctimes" i ha assegurat que "tindran un acompanyament integral" del govern.

L'esllavissada ha passat en una zona rural del municipi de Pueblo Rico, al departament de Risaralda, al nord-oest de Colòmbia, quan una part d'una muntanya s'ha desprès enmig de les fortes pluges i ha caigut sobre una carretera que travessa els Andes occidentals

És un lloc molt aïllat, una zona escarpada amb abundant vegetació tropical.

Els equips d'emergència busquen supervivents amb una excavadora (Reuters/Alexis Munera)

L'autobús havia sortit de Cali, la tercera ciutat del país, al departament de Valle del Cauca, al sud-oest, i anava a Quibdó, al departament del Chocó, al nord-oest.

Entre les persones rescatades amb vida hi ha una nena de 7 anys que han pogut treure de les restes de l'autobús, on estava abraçada a la seva mare, ja morta.

Segons el testimoni d'un altre supervivent, el conductor de l'autobús s'ha adonat de l'esllavissada i ha mirat de fer marxa enrere per evitar-la.

Restes de vehicles en la zona de l'esllavissada (Reuters/Alexis Munera)

La UNGRD ha desplaçat uns 80 efectius al lloc de l'accident, que han hagut d'excavar en el fang per trobar supervivents.

Tres viatjaven a l'autobús, i sis més en un altre vehicle que també ha quedat colgat.


"Catàstrofe nacional"

Colòmbia està en situació de "catàstrofe nacional" des de l'estiu per la pitjor estació de pluges en 40 anys, relacionada amb el fenomen meteorològic de la Niña, causat pel refredament de l'oceà Pacífic.

Una situació que l'escalfament global farà que cada vegada sigui més freqüent, alerten els científics.

L'esllavissada de Pueblo Rico "ha portat el dol a aquesta ciutat, avui, però demà podria produir-se en una altra regió, perquè tenim moltes zones inestables i la temporada de pluges no s'ha acabat", ha declarat Javier Pava, responsable de la UNGRD.

Persones a l'exterior del lloc on han estat traslladades les víctimes mortals de l'esllavissada (Reuters/Alexis Munera)

El govern ha celebrat una reunió extraordinària del Consell de Ministres sobre la catàstrofe de Pueblo Rico, després de la qual Prada ha explicat que volen "declarar l'alerta màxima" a tot el país.

Abans d'aquest accident de dilluns, les pluges ja havien causat 216 morts i 48 desapareguts, el 2022, i han deixat 538.000 persones sense llar, segons les estadístiques oficials.

ARXIVAT A:
Crisi climàticaColòmbia
Anar al contingut