Una trentena de persones moren en el pitjor naufragi de migrants al canal de la Mànega

França ha detingut quatre presumptes "passadors" relacionats amb la tragèdia i un cinquè que havia comprat zòdiacs a Alemanya

Actualitzat

Una trentena de persones han mort aquest dimecres en un naufragi quan intentaven travessar el canal de la Mànega des de França cap al Regne Unit.

És una nova tragèdia mortal al mar en una ruta migratòria que no para d'augmentar: la pressió per saltar de França cap a territori britànic s'ha intensificat durant l'últim any. França ha detingut quatre "passadors" presumptament relacionats amb el naufragi.

Malgrat les tensions, Johnson i Macron han acordat col·laborar en la lluita contra les màfies i fer extensiva la col·laboració a Bèlgica i els Països Baixos. El president francès ha demanat una reunió dels 27 per abordar el problema del que és una nova frontera de la Unió Europea.

27 morts, un desaparegut

En un primer moment, la xifra de víctimes mortals ha estat de 31, tot i que hores més tard, el govern francès ha rebaixat el balanç fins a 27. Se sap que entre les víctimes hi ha 17 homes, set dones i tres joves, entre les quals tres nens i un adolescent, segons la fiscal de Lilla i la policia. La majoria són kurds, de l'Iraq i l'Iran, i encara hi hauria una persona desapareguda amb molt poques esperances de trobar-la amb vida.

També s'han rescatat dos supervivents, un iraquià i un somali que es milloren d'una hipotèrmia greu.

Les víctimes d'aquest dimecres eren part de la cinquantena que havien sortit en una embarcació de Dunkerque, a Normandia.

Un vaixell de pescadors ha donat l'avís quan ha vist diversos cossos a la deriva.

Cinc "passadors" detinguts a França

Quatre presumptes "passadors" han estat detinguts dimecres a la tarda, sospitosos d'estar relacionats amb la tragèdia, segons el ministre de l'Interior francès, Gérald Darmanin, que també s'ha desplaçat a Calais. Una cinquena persona ha estat detinguda a la nit, i segons Darmanin, "duia una matrícula alemanya i havia comprar diverses zòdiacs a Alemanya". "Tot i que no se sap el grau d'implicació que podria tenir amb aquest cas", ha afegit.

Una barca de goma surant al canal de la Mànega, una resta del naufragi (Reuters/Gonzalo Fuentes)

El pitjor naufragi al canal de Mànega

El d'aquest dimecres és el pitjor naufragi que hi ha hagut en el trànsit de migrants que es produeix al canal de la Mànega.

El 2018 es van endurir els controls perquè els migrants no passessin a Anglaterra en els ferris de Calais o en els camions de l'Eurotúnel. I des de llavors, cada cop més migrants ho proven per la ruta més perillosa.

En aquests últims mesos, hi ha hagut un augment d'intents per anar de França al Regne Unit travessant el canal de la Mànega. Dissabte mateix es van rescatar 243 migrants a la mateixa zona.

Cada dia es poden veure imatges d'embarcacions precàries, també amb menors. L'11 de novembre, en un sol dia, 1.200 persones van arribar a Anglaterra. Enguany, ni les baixes temperatures de la tardor han frenat l'arribada de migrants sense papers.

Més de 25.600 persones han travessat el mar cap a la Gran Bretanya aquest any. El 2020 ho van fer 8.400 i el 2019, 1.800, segons fonts del Ministeri d'Exteriors britànic.



Tensions França - Regne Unit

Els dos estats implicats per resoldre la problemàtica frontera fa setmanes que tenen tensions, però ara coincideixen que cal millorar la col·laboració de manera urgent.

El Regne Unit considera que França no fa prou per controlar les màfies amb els 64 milions d'euros que els aporta. Així de contundent ho expressava el primer ministre britànic, Boris Johnson:

"El desastre d'avui demostra que és vital incrementar els esforços per posar fi al model de negoci dels gàngsters que estan enviant gent d'aquesta manera a través del mar."

I França es defensava dient que enguany s'han triplicat els intents de travessa, que el ministeri francès eleva a 31.500 fins al 20 de novembre, i que ha rescatat 7.800 persones. El ministre Darmanin també xifrava l'acció policial contra els "passadors" a qui també qualifica de mafiosos:

"Des de l'1 de gener hem detingut 1.500 'passadors'. Funcionen com a organitzacions mafioses que destaquen per la sofisticació criminal, fan servir telèfons encriptats."

Després de parlar telefònicament amb el president francès, Emmanuel Macron, Johnson ha emès un comunicat sobre l'acord de treballar estretament i de fer-ho també amb Bèlgica i els Països Baixos, fet pel qual s'ha convertit en una nova frontera de la Unió Europea. França vol una cimera urgent de tota la Unió Europea, perquè considera que és un problema dels 27.

"França no deixarà que la Mànega es converteixi en un cementiri", ha reblat Macron.

Macron es reunirà aquest dijous amb el seu gabinet. Per la seva banda, la ministra de l'Interior del Regne Unit, Priti Patel, ha ofert les tropes britàniques perquè ajudin a vigilar la zona del port francès de Calais per evitar la sortida d'immigrants. Una proposta que, de moment, París ha rebutjat.

ARXIVAT A:
MigracionsFrançaRegne Unit
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut