Igualada

Un dinar amb 80 persones, l'origen de l'epidèmia a Igualada

L'alcalde d'Igualada: "La situació aquí pot ser un espòiler del que viurà Catalunya"

RedaccióActualitzat

Des de dijous 12 de març no es pot entrar ni sortir d'Igualada per evitar la propagació del principal focus de coronavirus a Catalunya. Una mesura dràstica de confinament que es va prendre quan va aparèixer el brot.

En aquell moment hi havia 20 positius. Ara, una setmana després, hi ha 207 persones que han donat positiu. El brot de coronavirus ja ha provocat la mort de 24 persones a Igualada i els municipis del voltant, i n'hi ha 7 en estat greu.

La consellera de Salut, Alba Vergés, i el secretari de Salut Pública, Joan Guix, han explicat per què era important, ara fa una setmana, aïllar el "clúster" detectat de coronavirus a la zona d'Igualada. Calia fer una investigació epidemiològica per analitzar una situació "especialment crua".

Ara s'ha pogut explicar, des del punt de vista epidemiològic, com va ser el contagi a la zona i les raons que van fer tan necessari un confinament intens des del primer moment. Un grup format per 4 epidemiòlegs i 5 administratius s'han dedicat en exclusiva a analitzar com ha evolucionat el contagi i quin era el grup d'origen.

Un dinar multitudinari, l'origen del brot

Localitzen l'origen del brot en un dinar multitudinari que es va fer el 28 de febrer on van assistir més de 80 persones, molts professionals sanitaris de l'Hospital d'Igualada. El dinar era per celebrar la jubilació d'un professional del centre hospitalari. D'aquí surten dos grups d'infectats, un dins l'hospital mateix i un altre en un grup familiar de cinc persones. Un dels integrants d'aquesta família també havia assistit al dinar.

Però aquesta persona, una infermera, ha enviat un comunicat al diari "La Veu de l'Anoia" en què assegura que no va anar al dinar, on la meitat dels assistents eren personal sanitari. Que sempre va actuar correctament, i quan va tenir símptomes va anar al CAP.

TV3 ha pogut parlar amb un familiar seu. Diu que la infermera aquell dia estava de baixa, i ningú li ha preguntat si hi va anar. Admet que va ser la primera família que van detectar amb coronavirus a Igualada, però això no vol dir que fossin els primers a infectar-se. 

Més tard, Salut ha rectificat i ara diu que desconeix si hi ha un vincle entre el brot de la família i el del dinar. L'hospital ha donat suport a la infermera.

La consellera Vergés també ha anunciat un pla de contingència que inclou que l'Hospital de Bellvitge doni reforç assistencial a l'Hospital d'Igualada. No ha donat la xifra de professionals de l'Hospital de Bellvitge que es desplaçaran per reforçar l'Hospital d'Igualada i ha dit que s'anirà modulant en funció de l'evolució. Ara hi ha 91 sanitaris aïllats i cal substituir-los per altres professionals.

"Un espòiler del que viurà Catalunya"

L'alcalde d'Igualada, Marc Castells, ha explicat aquest divendres que, davant la previsió d'un pic de contagis de coronavirus en els pròxims dies, s'està preparant una residència privada per si calgués fer-la servir com a equipament. L'edifici s'havia d'inaugurar pròximament i ara es treballa per dotar-lo d'aigua potable i llum. 

Castells ha alertat que la situació a la conca d'Òdena és "d'extrema gravetat" i que es compliran "les pitjors previsions". Avisa que el que s'està vivint ara a la capital de l'Anoia serà el que passarà a tot Catalunya d'aquí uns dies:

"Tenim la sensació que el que està passant a la conca d'Òdena serà un espòiler del que passarà a Catalunya els propers dies. Que la gent sigui conscient que la situació en què ens trobem és d'extrema gravetat. Per tant, demanem que s'extremin les precaucions."

Castells ha volgut donar un missatge clar i diu que tothom ha de ser conscient que estan en una situació "molt greu":

"La situació passa de greu a molt greu, insisteixo per favor que seguim complint els protocols de confinament, és més important que mai que tothom sigui conscient de la situació a què estem sotmesos."


Hospital al límit

L'Hospital d'Igualada està "al límit", segons el director assistencial del centre, Joan Miquel Carbonell. L'hospital té una norantena de professionals infectats, i molts altres confinats a casa.

A causa de la falta de personal, només funcionen vuit dels deu llits de la unitat de cures intensives, i tampoc se'n poden habilitar sis més previstos al pla de contingències.

També falten equips de protecció. Les 4.000 mascaretes que estan a punt d'arribar, per a l'hospital i residències, seran insuficients per atendre les necessitats reals, segons l'alcalde Castells:

"Però fixint-se la gravetat de la situació. Aquestes 4.000 mascaretes ens duraran com a màxim una setmana."

Entrada de l'Hospital d'Igualada, en una imatge d'arxiu (ACN/Nia Escolà)
Entrada de l'Hospital d'Igualada, en una imatge d'arxiu (ACN/Nia Escolà)

L'Ajuntament demana que només es facin els desplaçaments imprescindibles "per anar a treballar o a comprar productes bàsics" dins la zona de confinament i que la població estigui atenta als canals d'informació oficials.

Uns canals des d'on ja s'ha advertit que, a partir d'ara, les multes per no complir el confinament a casa seran més dures. Només a Igualada la policia local ha fet els últims dos dies 17 controls d'obertura a establiments, s'han identificat 16 persones i se n'han sancionat 6 per incomplir l'ordre de confinament.

Anul·lat el Rec

L'organització del Rec.0 Experimental Stores, el festival de pop-up stores de moda a les fàbriques velles del barri del Rec d'Igualada, ha anunciat que anul·la la pròxima edició del certamen, prevista per a aquest mes de maig.

En un comunicat assenyalen que la prioritat "és la salut i el benestar de les persones" i que ara "cal concentrar-se en la superació d'aquesta pandèmia" i evitar "qualsevol risc". La pròxima edició del Rec.0 se celebrarà a la tardor.

ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut